SON DAKİKA
Hava Durumu

Cahar Dudayev: Rusya 1990’larda Kırım’ı işgal etmeyi planlıyordu

1996 yılında Ruslar tarafından öldürülen efsanevi Çeçen lider Cahar Dudayev’in 1995 yılında verdiği demeçte, Rusya’nın daha 1990’larda Kırım’ı işgal etmeyi planladığını anlattığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2017 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2017 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cahar Dudayev: Rusya 1990’larda Kırım’ı işgal etmeyi planlıyordu

1996 yılında öldürülen efsanevi Çeçen lider Cahar Dudayev’in, 1995 yılında verdiği ve bir Youtube kanalında 4 Ağustos günü yayınlanan demeçte, Rusya’nın Birinci Çeçen Savaşından sonra Kırım’a ordu göndermeyi ve eski Sovyet ülkelerini işgal etmeyi planladığını anlattığı ortaya çıktı.

Rus askerlerinin Çeçenistan’dan Kırım’a sevkedilmesinin planlandığını söyleyen Dudayev, “Çeçenistan’dan sonra Kafkasya, sonra Baltık, sonra Orta Asya… Daha sonra Kırım. Çeçenistan kampanyası sona yaklaşıyordu ve tüm bu askerlerin Kırım’a gönderilmesi gerekiyordu” dedi. Bunun yanı sıra Rusya’nın Estonya, Letonya, Litvanya, Kırgızistan ve Kazakistan’ı işgal etmeyi planladığını söyleyen Dudayev, diğer ülkelerle ise savaşmayı planladığını belirterek, “Rusya’nın daha önce de planları büyük ve iştahı kabarıktı ama Afganistan’da kesildi. Afganistan’da başarısız olunca siyaseti değiştirmeye ve Avrupa’yı kendi tarafına çekmeye karar verdiler. Hint Okyanusu Yakın Doğu, Boğazlar, Kızıl Deniz’e kadar güçlenmek ve daha sonra Avrupa’yı da vurmak için… Kırım’da daha katliam olacak. Ukrayna daha Rusya ile karşı karşıya gelecek. Rusçuluk var olduğu sürece Rusya asla hırslarından vazgeçmeyecektir. Rusya aslında bir vurguncu, bir şantajcı. Tehditlerle, tanklarla para kapıyor, İran’a nükleer teknoloji vermekle tehdit ediyor. Medeni dünya bunu istemiyorsa bana para verecek diyor.” şeklinde konuştu.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya Ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

Daha sonra, 2014 yazında Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları başlatmıştı. Rusya, Donbas'taki ayrılıkçı teröristleri ideolojik ve mali olarak destekliyor, ayrıca askeri teçhizat ile asker göndererek onlara yardım ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.