SON DAKİKA
Hava Durumu

Cami baskınıyla ilgili dava açılabilir

Avukat Temişev, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da kolluk kuvvetlerinin Akmescit bölgesinde bulunan bir camiye baskın düzenleme ve 100’den fazla Müslümanı gözaltına alma eylemlerini mahkemeye şikayet etmeyi önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 18:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cami baskınıyla ilgili dava açılabilir

Kırımlı avukat Cemil Temişev, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 6 Mayıs tarihinde Akmescit bölgesi Molodöjnoye kasabasında bulunan bir camiye baskı düzenleyen ve 100’den fazla Müslümanı gözaltına alan kulluk kuvvetlerinin eylemlerini mahkemeye şikayet etme teklifinde bulundu.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Temişev, “6 Mayıs tarihinde Molodöjnoye kasabasında gözaltına alınan kişilere sesleniyorum. Kolluk kuvvetlerinin eylemlerini mahkemeye şikayet etmeye hazır olanlar benimle irtibata geçsin” diye kaydetti.
 
Daha önce Cemil Temişev, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı örgüt olarak kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması için açılan davada savunmada Kırım Tatar Milli Meclisi’ni temsil etmişti.
 
6 Mayıs tarihinde avukat Emil Kurbedinov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Molodöjnoye kasabasındaki camiye Rus kolluk kuvvetlerinin Cuma namazı sonra baskın düzenleyerek 100’den fazla Müslümanı zorla alıp götürdüğünü bildirmişti. Daha sonra Rus polisinin Müslümanları bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Kurbedinov, Müslümanlara karakola gelme talimatı verildiğini kaydetmişti.
 
Rus işgalcilerin kontrolü altındaki Kırım Müftülüğü, camiye yapılan baskının, Rusya’nın göç yasalarına uyulup uyulmadığını kontrol etmek amacıyla düzenlenen eylemler olduğunu ileri sürdü. Müftülük, kolluk kuvvetlerinin kendisine verdiği bilgide, camide veya camiye yakın bölgelerde Orta Asya bölgelerinden gelen vatansız ve kayıtsız kişilerin ikamet edebileceğinin belirtildiğini savundu.
 
Olayı yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgalcilerin, diğer dinlerin mensuplarına karşı uygulamadığı sadece Kırım Müslümanlarına karşı uyguladığı bu tür ayrımcılık eylemlerinin, Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarını korkutmak, onurlarını ve haysiyetini aşağılamak amacıyla yaptığı kasıtlı baskı olduğunu söyledi.
 
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise tehdit ve şiddeti her fırsatta kullanan Rus yönetiminin Kırım Müslümanlarını işbirliğine zorlamaya çalıştığı fikrini paylaştı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.