SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin ile Tayvan arasında "bağımsızlık" gerginliği

Bugün, 27 Nisan'da Çin, kendi kendini idare eden Tayvan yönetimini uyararak, resmi bağımsızlığı teşvik etmenin çeşitli sonuçları olacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin ile Tayvan arasında "bağımsızlık" gerginliği

Çin ve Tayvan arasındaki "bağımsızlık" gerginliği büyüyor. Bugün, 27 Nisan'da Çin, kendi kendini idare eden Tayvan yönetimini uyararak, resmi bağımsızlığı teşvik etmenin çeşitli sonuçları olacağını açıkladı. Çin, adanın kendisine ait olduğu konusunda kesin kırmızı çizgileri bulunduğunu kaydetti. Tayvan yönetimi ise gecikmeden karşılık vererek, "Çin Cumhuriyeti" isminin adanın resmi ismi ve kendilerinin egemen bir ülke olduklarını, Çin'in iddialarının söz konusu gerçeği değiştirmediğini bildirdi.



151974



Göreve yeni başlayan Tayvan Başbakanı William Lai, dün parlamentoda gerçekleştirdiği konuşmada kendisini, "Tayvan'ın bağımsızlığını savunan politik işçi" olarak tanımladı. Öte yandan "Çin Cumhuriyeti"nin halihazırda bağımsız bir ülke olduğunu vurgulayan Lai, bu nedenle bağımsızlık ilan etmelerine ihtiyaç olmadığını aktardı.



Çin'in Tayvan İlişkileri Ofisi sözcüsü Ma Xiaoguang ise, iki ülkeyi ayıran Tayvan Boğazı'ndaki ilişkilerin "iki ülke arasındaki ilişki" niteliğinde olmadığını ve "bir Çin ve bir Tayvan" bulunmadığını ifade etti. Ma, "Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Hiçbir zaman bir ülke olmadı ve olmayacaktır. "Tayvan'ın bağımsızlığı" ifadelerine ya da bu yönlü eylemlere kesin bir şekilde karşı çıkıyoruz. Tarihi ulusal ayrılık trajedisinin kendisini tekrarlamasına asla izin verilmeyecektir." şeklinde konuştu.



Tayvan'ın Anakara İlişkileri Konseyi'nden yapılan açıklamada ise, Pekin'in söylediklerinin bir anlamı olmadığı, Tayvan'ın geleceğine ve ilişkilerin gelişimine sadece adada yaşayan 23 milyon insanın karar verebileceği vurgulandı.



151795



Tayvan meselesi, Çin'in en hassas olduğu konuların başında geliyor. Çin İç Savaşı'nın ardından 1949 yılında milliyetçi Çin Nasyonal Partisi'nin, Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'ne yenilmesinin ardından anakarada Çin Halk Cumhuriyeti ilan edilmiş ve milliyetçi güçler Tayvan Adası'na kaçarak, "Çin Cumhuriyeti"nin burada devam ettiğini açıklamışlardı. 1949 yılında Batılı ülkeler tarafından tanınan ve Birleşmiş Milletler'deki (BM) varlığı devam eden Tayvan, değişen dünya dengeleri neticesinde 1971 yılında BM üyeliğinden çıkarılarak, koltuğunu Çin'e devretmişti. Şu anda Tayvan'ı sadece 23 ülke tanıyor. Buna rağmen pek çok ülke Tayvan ile ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.