SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin ve ABD arasında "ticaret savaşları"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün, 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada, küresel ticaret sistemini tehdit edenin Washington'un iddia ettiği gibi Çin değil ABD olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2018 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2018 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin ve ABD arasında "ticaret savaşları"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün, 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada, küresel ticaret sistemini tehdit edenin Washington'un iddia ettiği gibi Çin değil ABD olduğunu kaydetti. Wang'ın söz konusu açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2001 yılında Pekin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) alınması konusunda ABD'nin verdiği desteğin bir hata olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Önümüzdeki haftalarda Trump'ın, fikri mülkiyet hırsızlığı gibi iddialarla Pekin'e yönelik bir dizi ticari yaptırım uygulamayı düşündüğü kaydedilmişti. Çin ve ABD arasında "ticaret savaşları" yeniden alevlenirken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, DTÖ'ye katılımlarından bu yana kuruluşun kurallarına sıkı bir şekilde uyduklarını ve her türlü yükümlülüğü yerine getirerek, çok yönlü ticaretin gelişimine katkıda bulunduklarını kaydetti.

Çin ile ticaretten diğer ülkelerin fayda sağladıklarını, küresel ve açık bir ekonomiyi desteklediklerini kaydeden Hua, "Herkesin, ABD'nin tek taraflı yöntemlerinin farkında olduğunu düşünüyorum ve bu durum çok taraflı ticaret sistemine karşı büyük bir meydan okuma niteliğini taşıyor. DTÖ'nün pek çok üyesi bundan kaygı duyduklarını ifade etti." şeklinde konuştu.

2017 yılında Çin, ABD karşısında 275 milyar dolarlık rekor bir dış ticaret fazlasına ulaşırken, pek çok uzman ABD'nin iki ülke arasındaki ticaret dinamiklerini yeniden dengelemek için gerekli ağır faturayı ödemekte isteksiz olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.