SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiygöz: “Kırım artık asla Kırım Tatarlarsız kalmayacak”

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasadışı olarak tutuklu bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgün Kurbanlarını Anma Günü’nde Kırım Tatarlarına seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 19:59
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çiygöz: “Kırım artık asla Kırım Tatarlarsız kalmayacak”

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadada yasadışı olarak bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün iradesini kıramadı ve Çiygöz’ü ne hapis ne de mahkemelerle korkutabildi. Kırım Tatar halkı için matem gününde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatarlarına seslendi.

Ahtem Çiygöz, Kırım Tatarlarına seslendiği mektupta şöyle yazdı:

“Halkımız, tarihi boyunca birçok zorlu sınavdan geçmek zorunda kaldı ve o zorlukların üstesinden gelmeyi bildik!

Hapis ve kamplar bizi yıkmaz!

Arama ve tutuklamalar bizi korkutmaz!

Kuklalar bizi aldatmaz!

Kırım artık hiçbir zaman Kırım Tatarlarsız kalmaz!”

Ahtem Çiygöz’ün eşi Elmira Ablâlimova tarafından yayınlanan mektuba hemen cevap veren Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda bugün, 18 Mayıs tarihinde saat 19.00’da düzenlenecek matem mitinginde söz konusu mektubun mutlaka okunacağını belirtti.
 
Refat Çubarov, “Mektup biraz erken yayınlansaydı, cesur Ahtem’in bu sözlerini, anma etkinliğinde yaptığım konuşmama eklerdim… Ama Bağımsızlık Meydanı’nda saat 19.00’da yapılacak mitingde birçok katılımcı olacak… Orada sunucu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün mektubunu okuyacak” diye kaydetti.
 
Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
 
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.
 
18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle anma mitingleri, eylemler, flashmob etkinlikleri düzenleniyor, liselerde sürgün konusu anlatılıyor, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler etkinlikler düzenliyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor. Son olarak yapılan duruşmada Kırım’daki sözde mahkeme Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresini 31 Temmuz’a kadar uzattı.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.