SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov, Avrupa liderlerine seslendi

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2015 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2015 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov, Avrupa liderlerine seslendi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar halkının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Kişisel Facebook sayfasında Almanya Başbakanı, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Fransa Cumhurbaşkanına mesajında Çubarov, 27 Şubat 2014 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığını ve bu saldırı sonucu Kırım’ın işgal edildiğini, Lugansk ve Donetsk bölgelerinde ise hala kanlı çatışmaların devam ettiğini yazdı.

Rusya’nın söz konusu saldırısı sırasında binlerce insanın hayatını kaybettiğini, onbinlerce insanın yaralandığını ve bir buçuk milyon insanın yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığını anlatan Çubarov, 2014 yılının Şubat-Mart aylarında Rus ordusunun istilasına toplu miting ve protestolar ile karşı çıkan Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının, Rusya tarafından işgal edilen yarımadada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Kırım Tatarlarının ve Kırım’ın diğer halklarının haklarını ihlal etmemeye çağıran BM, AB, Avrupa Konseyi ve AGİT’in başvurularının, Rusya yönetimi tarafından dikkate alınmadığını ifade eden Çubarov,  Kırım Tatarlarının zor durumunun gittikçe daha da kötüleştiğini bildirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerine baskıların uygulanmaya devam ettiğini belirten Çubarov, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a, aktivistler Sinaver Kadırov ve İsmet Yüksel’e Kırım’a girişin yasaklandığını, KTMM Başkan Yrdımcısı Ahtem Çiygöz’ün ve aktivistleri Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin FSB tarafından tutukevlerinde tutulduğunu hatırlattı.

Onlarca Kırım Tatar gencin kaçırıldığını, bazıların daha sonra ölü bulunduğunu dile getiren Çubarov, yüzlerce Kırım Tatar Milli Hareketi aktivistinin, işgalci Kırım yönetimi tarafından baskılara maruz kaldığını bildirdi.

24 Ağustos tarihinde Berlin’de buluşacak Poroşenko, Hollande ve Merkel’e seslenen Çubarov, liderleri söz konusu toplantıda, Kırım Özerk Cumhuriyeti dahil olmak üzere Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yenilemek için etkili tedbirler almaya çağırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.