SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov Cenevre’de Rus Duması kararının sonuçlarını anlattı

Refat Çubarov, uluslararası topluma, sıradaki Parlamentolararası Birlik Asamblesinin Rusya’da yapılmasına izin vermeme çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov Cenevre’de Rus Duması kararının sonuçlarını anlattı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Parlamentolararası Birlik (PAB) 135. Asamblesinde gerçekleştirilen kamu tartışmaları sırasında yaptığı konuşmada, uluslararası topluma çağrıda bulundu. Çubarov, Rusya uluslararası hukuk çerçevesine dönene dek bir sonraki Asamblenin Rusya’da yapılmasına izin vermemeleri gerektiğini ifade etti.

Refat Çubarov konuşmasında Rusya Devlet Duması’nın, Putin'e Ukrayna’da orduyu kullanma hakkı veren kararı kabul etmesinin sonuçlarını anlattı.

Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Refat Çubarov, toplantı katılımcılarına, 5 Temmuz 2014 tarihinde Rus işgalciler tarafından vatanından kovulduğunu, Kırım’a girişine izin verilmediği için halkı ve 82 yaşındaki annesiyle beraber olamadığını anlattı.

Parlamentoların yapıları gereği hem ulusal hem de uluslarası düzeyde insanların ve halkların haklarını tehdit eden her türlü meydan okumaların önünü kesmesi gerektiğini ifade eden Çubarov, “Fakat bir devlette otoriter rejim kurulduğunda milli parlamento, kendisine tiran tarafından gönderilen her kararı yayınlayan bir nevi “deli sekreterine” dönüşüyor. 204 yılında Rusya Parlamentosu, Putin’e Rus ordusunu Ukrayna’da ve Ukrayna hükümetine karşı kullanma hakkı vererek sinik şekilde dünya düzeni ve devletlerarası ilişkilerin hukuki yapısını bozdu” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da günümüzde 1 milyon 800 bin sığınmacı olduğunu, yaklaşık 10 bin Ukrayna vatandaşının öldürüldüğünü, ekonominin büyük zararlar gördüğünü kaydeden Çubarov, tüm bunların Rusya parlamentosunun uğursuz oylamasının sonucu olduğunu belirtti.

Geçici işgal altında bulunan Kırım’da, yarımadanın yerli halkı olan ve şiddete başvurmadan Rusya’nın askeri işgaline karşı açıkça çıkan Kırım Tatar halkının rehin alındığını ifade eden Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov konuşmasına şöyle devam etti:

“Rus parlamentosu temsilcisinin Kırım’ın ilhakıyla Kırım Tatarlarının mutluluğa kavuştuğu yönündeki iddiaları gerçeğe aykırı olup işgalcilerin Kırım Tatarları ve Ukrainleri Kırım’ın dışına itmeye yönelik suç politikasını gizlemek için yapılmıştır. İşgalciler tarafından Kırım Tatar halkının en üst temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi yasaklanmış olup, üyeleri de takibata uğramaktadır. Yardımcım Ahtem Çiygöz dahil olmak üzere 22 Kırım Tatarı uzun zamandır yasa dışı şekilde Kırım’daki tutukevlerinde alıkonuluyor. Onların tek suçu, Kırım’ın Rus işgalini tanımamaları ve devletleri Ukrayna’ya, kendi toprakları Kırım’a sadık kalmalarıdır!”

Bunun yanı sıra yaklaşık 20 genç Kırım Tatarının kaçırıldığını, bazılarının daha sonra ölü bulunduğunu, bazıları hakkında da hala haber alınamadığına dikkat çeken Refat Çubarov, Kırımlı Müslümanların çeşitli baskılara maruz kaldığını kaydetti.

Rusya örneğinde parlamentonun çatışmayı önleme görevinde başarısız olmakla kalmayıp, aksine savaşı başlatan mekanizma rolünü oynadığını söyleyen Ukrayna milletvekili konuşmasını, “Bu nedenle dikkatimizi Rusya uluslararası hukuk çerçevesine dönene, Parlamentolararası Birliğin yüksek ilkelerine uyana dek Parlamentolararası Birliğin sıradaki Asamblesinin St. Petersburg’da yapılmasına izin verilmemesi gerektiğine çekmek istiyorum” sözleriyle tamamladı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.