SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: "Eylül ayına kadar çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz"

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, çalışma grubu üyelerinin, bazı milletvekillerinin karşı çıktığı Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulması için yeterince argümana sahip olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2017 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: "Eylül ayına kadar çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz"

Ukrayna Anayasası'nda, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin statüsüne ilişkin değişikliklerin hazırlanmasından sorumlu çalışma grubu, 24 Mayıs günü çalışmalarına başlıyor.



QHA’ya yaptığı açıklamada konuyla ilgili bilgi veren Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, çalışma grubunun aralarında Prof. Dr. Vladimir Butkeviç ve Nikolay Golovatıy, Ukrayna milletvekili Yuriy Klyuçkovskiy gibi isimlerin de yer aldığı anayasa komisyonu üyelerinden oluştuğunu bildirdi. Ayrıca Çubarov, çalışmalara Ukrayna’da önde gelen kanaat önderleri, sivil toplum uzmanları ve hukukçuların da katılacağını aktardı.



 155754



Çubarov, “Meslektaşlarımı tüm önerilerimizi sunarak çalışmalarımızı Eylül ayına kadar tamamlamaya çağıracağım. O zaman biz, Ukrayna Verhovna Radası’nın bir sonraki oturumunda Ukrayna Anayasasına Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin statüsüne ilişkin değişiklikleri görüşmeye sunabiliriz.” şeklinde konuştu.



Bunun yanı sıra bu konuda anayasada değişiklik yapılmasına karşı çıkanları ikna etmek için çalışma grubu üyelerinin yeterince argümana sahip olduğuna işaret eden Çubarov, bu argümanlardan en önemlisinin Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkı olduğunu belirterek, “Biz, Ukrayna devletinin çıkarlarını maksimum şekilde birbirine bağlayabilecek ve yerli halkın kendi kaderini tayin etme hakkını sağlayan özerklik şeklinden söz ediyoruz. Bu soru etrafında cevapları arayacağız. Bizim önerilerimiz ayrıca Kırım’da yaşayan tüm insanların hak ve özgürlüklerini sağlamak için gerçekçi koşullar yaratmalı.” ifadelerini kullandı.



 155773



Çubarov, “Tüm insanların haklarını sağlayan normları belirleyerek, Kırım toprağında Ukrayna devletinin egemenliğini nasıl sağlamlaştırdığımızı net bir şekilde sergileyeceğiz.” diye konuştu.



Anayasa Komisyonu, 11 Mayıs günü yaptığı toplantıda, Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ile ilgili “Kırım Özerk Cumhuriyeti” adlı 10. bölümde yapılacak değişiklik ve eklemeleri hazırlayacak çalışma grubunu oluşturdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.