SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Kırım Anayasası’nda etnik gruplardan bahsedilmiyor

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2014 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2014 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Kırım Anayasası’nda etnik gruplardan bahsedilmiyor

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, 11 Nisan tarihinde kırım Parlamentosu tarafından kabul edilmesi beklenen Kırım Cumhuriyeti’nin yeni Anayasa tasarısında Kırım’ın çok uluslu özelliği göz önüne alınmadığını, Kırım’ın halkları ve etnik gruplarından ve onların kendi kaderlerini tayın etme haklarından neredeyse hiç bahsedilmediğini açıkladı.

Refat Çubarov, “Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Parlamentosu’nun 11 Mart 2014 tarihinde kabul ettiği “Kırım Tatar halkının hakların iade garantileri ve Kırım toplumuna entegrasyonuna ilişkin” karar aracılığıyla da Kırım’ın yeni Anayasası’na dahil edilmesi gerektiğini düşündüğümüz teklifleri sunduk. Örneğin, Kırım Tatar halkının milli özyönetim organlarının tanınması ve birçok diğer teklifler sunuldu. Ancak bugünkü Anayasa tasarısında bunlardan hiçbirine yer verilmedi” diye kaydetti.

Udmurt, Tataristan, Komi Cumhuriyetleri gibi Rusya Federasyonu’n diğer birimlerinin Anayasaları ilk olarak köklü halkların haklarına ve rollerine dayandığını kaydeden Çubarov, “Tüm bu Cumhuriyetlerin Anayasalarında ilk olarak halkların rolü ve haklarından bahsediliyor yani haklarına dayanarak cumhuriyet oluşturulan birimleri buluyoruz. Bizim durumda ise böyle birimlere Anayasa’da yer verilmemiş. Bunun neden ve nasıl yapılması gerektiğine ilişkin siyasi görüşleri, ortaya gelen olayların nasıl değerlendirdiğine bakmaksızın Kırım sakinlerin cevap vermesi gerekiyordu, Kırımlılar Kırım için birçok yapıcı ve kabul edilebilir teklifler sunabilirdi. Şimdi ise Anaysa sadece bölgenin yönetilmesine ilişkin ilkelerden oluşuyor” dedi.

Ayrıca Kırım Anayasası tasarısı Kırım toplumuna sunulmadığına ve toplumda tartışılmadığına dikkat çeken Refat Çubarov, “Son aylarda ortaya gelen siyasi süreçlerde halkın öneminden ve rolünden çok kez bahsedilmesine rağmen Anayasanın Kırım toplumuna sunulmama ve en azından 1 ay boyunca toplum tarafından tartışılmasının sağlanmama konuları, Anayasanın yönelimine ilişkin çok şeyi anlatıyor. Sözde anayasa komisyonu sadece 2 kez toplandı. İlk kez organizasyon toplantısı düzenlendi ve ikinci kez, bugün, hazır olan ve kendilerinin de ilk kez gördükleri anayasayı tartışmak için toplandılar. Bundan dolayı Anayasa komisyonuna Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcilerinin katılımı bir şeyi değiştirmezdi” diye kaydetti.

Kırım Cumhuriyeti’nin yeni Anayasa tasarısı Kırım Parlamentosu’nun 11 Nisan tarihinde yapılacak olağanüstü toplantısında ele alınacak. Anayasa tasarısında, Kırım Cumhuriyeti Başkanı, Kırım Parlamentosu milletvekilleri tarafından 5 yıl süreyle seçileceği maddesi yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.