SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov, Kırım Müftüsü ile Ankara’da bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2015 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2015 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov, Kırım Müftüsü ile Ankara’da bir araya geldi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov bugün, 26 Ağustos tarihinde Kırım Müftüsü hacı Emirali Ablayev ile Ankara’da bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Kırım’da Kırım Tatarlarının güncel sorunları ve çözüm yolları ele alındı.

QHA muhabiri, hacı Emirali Ablayev’in T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi ile Akmescit'te yapılması planlanan Büyük Cuma Camii'nin inşaatı konusunu görüşmek için Ankara’ya geldiğini bildirdi.

Daha önce Büyük Cuma Camii'nin Türkiye hükümeti ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacağı açıklanmıştı. Türk yetkililerinin bu konudaki tutumu şimdi de aynı kalıyor.

Ancak Rusya’nın Kırım’ı işgalinden sonra inşaat meselesinde belli problemler meydana geldi. Bundan sonra Büyük Cuma Camii inşaatının, Ukrayna egemenliği ve toprak bütünlüğüne gölge düşürmemek şartıyla sürecin tüm taraflarının belli işbirliği formülünü bulması halinde mümkün olacağı belirtildi.

Kırım Müslümanları, Büyük Cuma Camii için uzun zaman mücadele ettikten sonra 2011 yılında dönemin Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Vasiliy Cartı’nın yardımı ile Akmescit’in Yaltinskaya sokağı, 22 adresinde Büyük Cuma Camii'nin inşaatı için Kırım hükümetinden izin almıştı. Ondan sonra Kırım Müftülüğü tarafından gerekli evraklar hazırlanmış, Türk uzmanlar ise cami projesini hazırlamıştı.

2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti, cami inşaatın masraflarını karşılayacağını açıklamıştı. Gerekli finansman, o zaman Başbakanlık görevini yapan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ayrılmıştı.

Fakat Kırım'ın işgalinden dolayı cami inşaatı henüz başlayamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.