SON DAKİKA
Hava Durumu

"Daimi üyelerin veto yetkisi sınırlandırılmalı"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin veto yetkisini sınırlandırılması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Daimi üyelerin veto yetkisi sınırlandırılmalı"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa ve Çin'in veto yetkisinin sınırlandırılması çağrısında bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada, güçlü liderlik ve cüretkar adımlar atma zamanının geldiğine gerçekten inandığını belirten Zeyd Raad el Hüseyin, “Halep'teki insan hakları faciasına karşı BMGK daimi üyelerinin veto yetkisinin kullanımını sınırlama teklifi de dahil yeni cüretkar girişimlerde bulunulmalı. BMGK'nın, daha fazla gecikmeden savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım yapıldığına yönelik ciddi endişelerin olduğu durumlarda üyelerin veto yetkisini kullanmasını yasaklaması gerekiyor. Bu kritik girişim, BMGK'nın Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşımasına da izin verecek." diye kaydetti.

Rusya'yı da Suriye'deki hava saldırılarında ateşli silah kullanmaması konusunda uyaran Hüseyin, "Rusya dahil tüm taraflara hava saldırılarında nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ateşli silah kullanmanın yasaklandığı Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi 3. Protokolü'ne uymaları gerektiğini hatırlatıyorum." ifadelerini kullandı.

Daha önce BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, BM Güvenlik Konseyi'ne veto hakkı konusunda reform çağırısında bulunarak, “Kitlesel kırım ile ilgili durumlarda hiçbir veto Güvenlik Konseyinin eylemlerini durdurmamalı. Güvenlik Konseyi daha etkili çalışabilsin diye, biz bu engeli kaldırmalıyız” diye konuşmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşma yaparken uluslararası barış ve güvenliğin temininden sorumlu ana organ olan BM Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe barışı koruma ve inşa faaliyetlerinin daha etkin hale getirilemeyeceğini savunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.