SON DAKİKA
Hava Durumu

Donbas'ın yeniden entegrasyonuna dair yasa tasarısı kabul edildi

Ukrayna Parlamentosu yasal zeminde Rusya'yı saldırgan ülke olarak kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Donbas'ın yeniden entegrasyonuna dair yasa tasarısı kabul edildi

Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun Donbas bölgesinin işgal edilen topraklarının işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu ile ilgili sunduğu yasa tasarısını birinci okumada kabul etti.



 



“Lugansk ve Donetsk Bölgelerinin Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklarında Devlet Egemenliğinin Sağlamasıyla İlgili Devlet Politikasının Özellikleri Hakkında” isimli yasa tasarısı için 233 milletvekili evet oyu kullandı.



 



Söz konusu yasa tasarısına göre Rusya saldırgan ülke olarak tanımlandı.



 



Parlamento, Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve diğer askeri grupları Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rus saldırganlığını püskürtmek ve geçici olarak işgal edilen topraklarda devlet egemenliğini sağlamak için kullanma kararını onaylıyor.



 



Geçici olarak işgal edilen toprakların sınırlarını Ukrayna Savunma Bakanlığı belirliyor. Geçici işgal yasa dışı kabul edilerek Rusya Federasyonu’na herhangi bir toprak hakkı tanımıyor. Ukrayna devleti, Donbas sakinleri ve şirketlerinin Ukrayna yasaları uyarınca edinilmiş mülk ve arazi hakları da korunuyor.



 



160203



 



Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal edilen topraklarında egemenliğin sağlamasına ilişkin devlet politikasının amacı; buraların kurtarılması, anayasa düzeninin geri kurulması, Rus saldırganlığı dolayısıyla zarar gören vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması şeklinde belirtiliyor.



 



Donbas’taki Rus askeri saldırganlığını püskürtmek ve ona karşı koymak için Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ulusal Polis ve diğer silahlı gruplar kullanılırken bu meyanda Ukrayna’nın Rus askeri saldırganlığa karşı koyması da Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesine ve Ukrayna yasalarına dayanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.