SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Kırım Tatar Kongresi uluslararası medyada

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2015 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2015 21:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Kırım Tatar Kongresi uluslararası medyada

Ankara'da ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi, uluslararası basında da ses getirdi. Kongre haberlerine Radio Free Europe/Radio Liberty, Voice of America, New Europe, Kyiv Post ve UNIAN yer verirken, Türkiye’den TRT Haber, Anadolu Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı da takip etti.

Dünya basınında yer bulan kongre haberlerinde "Kırım Tatarları, Rus işgalinin derhal sona erdirilmesini talep ediyor", "Dünya Kırım Tatar Kongresi Kırım'ı geri istiyor","Dünya Kırım Tatar Kongresi, dünyayı Rusya'nın eylemlerini soykırım ilan etmeye çağırıyor", "Dünya Kırım Tatar Kongresi, dünyayı Rusya'nın eylemlerini soykırım ilan etmeye çağırıyor", "Türkiye'de düzenlenen kongre Rus işgalinin sona erdirilmesi gerektiğinin kuvvetli bir şekilde altını çizdi" ve "türkiye kırım'ın ilhakını tanımayacak" başlıklarına yer verilirken, Cambridge Üniversitesi Ukrayna Çalışmaları Enstitüsü de kongreden bahsederek, ders programına Kırım Tatar dili ve kültürüyle ilgili derslerin konacağını duyurdu.

“Kırım Tatarları, Rus işgalinin derhal sona erdirilmesini talep ediyor"

RFE/RL(Radio Free Europe/Radio Liberty) ve VOA(Voice of America)'da yer alan haber, "Kırım Tatarları, Rus işgalinin derhal sona erdirilmesini talep ediyor" başlığıyla verildi. Haberde, Rusya'nın Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılara, Kırım'dan kongreye katılmak isteyen Kırım Tatarlarına bir çok zorluk çıkarılmasına, milli meclis azalarının gidişinin engellendiğine değinildi. Kırım Tatarlarının, Kırım'dan kaçmaya mecbur bırakıldığını, gençlerin Rusya ordusunda askere alınarak Ukrayna'ya karşı savaşmaya zorlanacağını anlatan haberde ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin'in "Bu işgal geçicidir, çünkü uluslararası hukuka aykırıdır" ifadesi de yer aldı.

http://www.rferl.org/content/ukraine-russia-crimean-tatars-demand-end-to-annexation/27166538.html

http://www.voanews.com/content/crimean-tatars-urge-immediate-end-to-russian-annexation/2896838.html

"Dünya Kırım Tatar Kongresi Kırım'ı geri istiyor"

Brüksel'de İngilizce yayınlanan New Europe Gazetesi, kongre haberini "Dünya Kırım Tatar Kongresi Kırım'ı geri istiyor" başlığıyla duyurdu.

http://www.neurope.eu/article/world-congress-of-crimean-tatars-wants-crimea-back/

 

 

“DKTK, dünyayı Rusya'nın eylemlerini soykırım ilan etmeye çağırıyor"

Ukrayna'da yayınlanan Kyiv Post Gazetesi ve Ukrayna'nın en büyük ajanslarından olan UNIAN, kongreyi, "Dünya Kırım Tatar Kongresi, dünyayı Rusya'nın eylemlerini soykırım ilan etmeye çağırıyor" başlığıyla duyurdu. Haberde Kırım Tatarlarına tarihte uygulanan ve günümüzde halen devam etmekte olan baskılardan da bahsedildi.

http://www.unian.info/politics/1107304-crimean-tatars-ask-global-community-to-recognize-russian-policy-as-genocide.html

http://www.kyivpost.com/content/ukraine/world-congress-of-crimean-tatars-calls-for-recognition-of-russias-actions-in-crimea-since-1783-as-genocide-394895.html

“DKTK, Rus işgalinin sona erdirilmesi gerektiğinin  kuvvetli bir şekilde altını çizdi"

UNPO(Temsil Edilmemiş Halklar Kuruluşu) kongreyi "Türkiye'de düzenlenen kongre Rus işgalinin sona erdirilmesi gerektiğinin kuvvetli bir şekilde altını çizdi" başlığıyla duyurdu.

http://unpo.org/article/18438

 

 

“Kongre Moskova için nasıl büyük bir problem olduğunu gösterdi"

Modern Rusya Enstitüsü'nün yayın organı olan The Interpreter Sitesi, kongreyi "Ankara'daki kongre Kırım Tatarları'nın Moskova için nasıl büyük bir problem olduğunu gösterdi" başlığıyla duyurdu. Sitedeki analizde Kırım Tatarları'nın Kırım'ın yerli halkı olduğu ve onların isteği olmadan yarımadanın statüsünde yapılacak bir değişikliğin hukuk dışı olduğundan da bahsedildi. Son cümlede de Kırım Tatarları'nın Çarlık Rusya'sı ve Sovyet Rusya'nın baskılarına dayandığı, yok olmadığı ve şimdiki süreçten de başarıyla çıkacağı vurgulandı.

http://www.interpretermag.com/ankara-congress-underscores-why-crimean-tatars-are-such-an-asset-for-ukraine-and-such-a-problem-for-moscow/

Cambridge Üniversitesi Ukrayna Çalışmaları Enstitüsü de sosyal medya hesabında kongreden bahsetti. Ayrıca önümüzdeki dönem, ders programına Kırım Tatar dili ve kültürüyle ilgili derslerin konacağını duyurdu.

"Türkiye Kırım'ın ilhakını tanımayacak"

Öte yandan Türkiye'de düzenlenen İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi'ne üst düzey siyasi katılımın yanı sıra basın da büyük ilgi gösterdi. Kongreyi TRT Haber, Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı takip ederken Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongreye ilettiği "Türkiye Kırım'ın ilhakını tanımayacak" başlığı ile duyurdu. 

 

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153019673047304&id=49933117303

Asya Atila

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.