SON DAKİKA
Hava Durumu

“Dünya, yakın günlerde Meclis yasağına tepki gösterecek”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması konusunda uluslararası toplumun koordineli hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Dünya, yakın günlerde Meclis yasağına tepki gösterecek”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar halkının temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasaklanması kararına karşılık olarak Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların yakın zamanda belirli adımlar atacağını söyledi.
 
Ukrayna’nın bir televizyon kanalına konuşan Refat Çubarov, “Rusya yönetiminin uluslararası toplum, başka ülkelerin liderlerinin açıklamaları, uyarıları, çağrılarını dikkate almamasına rağmen benzer faaliyetler gerekiyor. Yakın günlerde Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kuruluşlardan, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması ile ilgili tepki gelecek. Önemli olanı her kuruluşun, her liderin kendi görevini yapmasıdır” diye kaydetti.
 
İlgili konuda uluslararası toplumun koordineli eylemlerde henüz bulunmadığını dile getiren Refat Çubarov, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması, bizim, Minsk Anlaşmaları'nın yanı sıra Kırım’daki durum nedeniyle de Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımların uzatılması için aktifleşmemize bir sebep daha” dedi.
 
Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.
 
Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı. Sözde davanın 25 Nisan tarihinde yapılan duruşmasında, duruşmanın 26 Nisan tarihinde devam etmesine karar verildi. 25 Nisan’da yapılan duruşmada, “KTMM davasına” Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun 1988 yılında yayınladığı “Kırım’da ‘Protesto Alanı’” adlı makale eklendi, Ukrayna’nın Herson bölgesinde elektrik hattın direklerin patlaması ile ilgili materyaller incelendi. Sözde savcılık, bahsi geçen patlamaların KTMM tarafından organize edildiğini ileri sürdü. Bugün, 26 Nisan tarihinde başlayan duruşmada, sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, yaptığı konuşmada Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerini Hizb-ut Tahrir örgütü ve Ülkü Ocaklarıyla işbirliği yapmakla suçladı.
 
13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı Faaliyetlere Karşı Mücadeleye Dair” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.
 
18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı (radikal) faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.