SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskişehir Kırım Derneği, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun konserinin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı!

Eskişehir Kırım Derneği, Kırım Tatar ve Çerkes halklarının sürgün edilişlerinin yıl dönümünde Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesini kınayarak, konserin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eskişehir Kırım Derneği, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun konserinin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı!

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) ve Çarlık Rusya'nın kanlı tarih sayfalarında yer etmiş olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesi tepki çekti. Rus Kızıl Ordusu'nun sürgün ve soykırım kurbanlarının anıldığı günlerde Kırım Tatarların ve Çerkeslerin yoğunlukta yaşadığı Türkiye'de konser düzenlememesi için imza kampanyası başlatıldı. 

ESKİŞEHİR KIRIM DERNEĞİ KONSERİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Eskişehir Kırım Derneği, Rus Kızıl Ordusu'nun Türkiye turnesini kınayarak, konserin iptal edilmesi için kampanya başlattı. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün ve 21 Mayıs Büyük Kafkasya Sürgünün'ün seneidevriyesi yaklaşırken "Rus Kızılordu Korosu" Türkiye turnesine hazırlanmaktadır.

18 Mayıs 1944, Kırım Tatarlarının acı dolu sürgününe işaret ediyor. O gün, Stalin yönetimi tarafından Kırım Tatarları toplu olarak sürgüne gönderildi. Bu olay, Kırım Tatar halkı için derin bir acı ve travma kaynağı oldu.

O sakin mayıs gününde, Kırım'ın rüzgarı hafifçe esiyordu ama bu esintiyle birlikte binlerce insanın hayatı sonsuza kadar değişiyordu. Evlerinden, topraklarından, köklerinden koparılan insanlar, bir gecede sürgün ediliyordu. Aileler dağıtılıyor, yaşlılarla çocuklar birbirlerinden ayrılıyordu. Anadillerinden, kültürlerinden, topraklarından uzaklaştırılıyorlardı.

BU KONSER GEÇMİŞİN KARANLIK VE ACI DOLU ANILARINA DUYULAN SAYGISIZLIK OLUR

Rus Kızıl Ordusu'nun yapacağı bir konserin iptal edilmesi gerektiğini düşünenlerin ortak sesi olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu konserde birlikte anılması gerekenlerin arasında savaş suçları da yer alıyor. Kızıl Ordu, tarih boyunca birçok insanın acı çekmesine ve trajedilere yol açtı. Bu nedenle, onların müziğini dinlemek yerine, milyonlarca insanın kaybına, acılara ve zorbalıklara odaklanmalıyız. Bu konser, geçmişin karanlık ve acı dolu anılarına duyulan saygısızlık olur. Kızıl Ordu'nun eylemleri, birçok ülke ve insan topluluğu için derin yaralar bıraktı. Bu yüzden, onların bir konserle anılması hoş karşılanamaz.

Ayrıca, böyle bir konserin toplumda kutuplaşmaya ve hatta kışkırtmaya neden olabileceğini de düşünüyoruz. 2022'den beri Ukrayna savaşı devam etmekte ve kadın, çocuk dinlemeden sivillerin ölümüne neden olan Rusya, müdahil olduğu her yere kan, gözyaşı ve sürgünü beraberinde getiriyor.

Kızılordu'nun döktüğü milyonlarca insanın kanı, böyle bir konserin Türkiye'de gerçekleştirilmeye çalışılması, tarih boyunca yaşanan ve hala taze olan travmalar gündeme getirebilir, eski yaraları yeniden açabilir. Bu nedenle, barış ve uzlaşma yolunda ilerlemek için böyle bir konserin yapılmaması daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun yapacağı bir konserin iptal edilmesi daha uygun olacaktır. Geçmişte yaşanan acıları hatırlamak ve gelecek nesillere aktarmak önemlidir, ancak bu, suçları övmek veya romantize etmek anlamına gelmemelidir."

Kampanyayı imzalamak için aşağıdaki linki tıklayınız:

https://www.change.org/p/rus-kizilordu-korosu-nun-t%C3%BCrki%CC%87ye-turnesi%CC%87-i%CC%87ptali%CC%87?signed=true

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.