SON DAKİKA
Hava Durumu

Eurovision 2017 Rusya’dan kredi alınmadan düzenlenecek

Camala’nın Eurovision 2016 yarışmasının birincisi olmasına ilişkin yankılar henüz susmazken Rusya, gelecek yılda yarışmanın düzenlenmesi için Ukrayna’ya kredi vermeyeceğini açıkladı. Ancak Rusya’dan herhangi bir kredi talebinde bulunulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eurovision 2017 Rusya’dan kredi alınmadan düzenlenecek

İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirilen Eurovision 2016 yarışmasında Ukrayna’nın temsil eden Kırım Tatar sanatçı Camala’nın Eurovision 2016 yarışmasının birincisi olmasına ilişkin yankılar henüz dinmezken Rusya, gelecek yılki yarışmanın düzenlenmesi için Ukrayna’ya kredi vermeyeceğini açıkladı. Ancak Rusya’dan herhangi bir kredi talebinde bulunulmadı.
 
Camala’nın yarışmanın birincisi olması nedeniyle Ukrayna, Eurovision 2017 şarkı yarışmasına ev sahipliği yapma hakkını elde etti. Eurovision şarkı yarışmasının Ukrayna’da gerçekleştirilmesi, Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı’nın “endişelerine” neden oldu. Ukrayna yönetimi düzenlenecek etkinliğin bütçesini henüz oluşturmazken Rusya Maliye Bakanı Sergey Storçak, Rusya Maliye Bakanlığı’nın Eurovision yarışması için kredi vermeyeceklerini duyurdu.
 
Konuyla ilgili Rusya’nın TASS haber ajansına açıklamada bulunan Storçak, “Vermeyeceğiz!” diyerej Ukrayna’nın daha Viktor Yanukoviç Cumhurbaşkanlığı döneminde Rusya’dan alınan 3 milyar dolarlık krediyi bile henüz ödemediğini gerekçe olarak gösteren Storçak, bu durumu mahkemenin incelemesi gerektiğini ileri sürdü.
 
Bununla birlikte Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya yönetimi ve Rus medyalarının çoğunun bu haberin etrafından neden gürültü çıkardığını anlamadığını belirterek kimsenin Rusya’ya kredi için başvuruda bulunmadığını vurguladı.
 
Ukrayna Altyapı Bakanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, “Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Eurovision şarkı yarışmasının düzenlenmesi için kredi istemekle ilgili (Rusya'ya) hiçbir başvuruda bulunmadı. Başka bir bakanlığın da Rusya’ya benzer başvuruda bulunma ihtimali çok düşük” diye kaydedildi.
 
QHA, Ukrayna Altyapı Bakanı Danışmanı Yanika Merilo’nun, 2017 yılında Eurovision şarkı yarışmasını düzenlemek için Ukrayna’nın 15 milyon dolar civarında harcama yapması gerekebileceği yönündeki açıklamasını bildirmişti.
 
Öte yandan Ukrayna Maliye Bakanlığı da, bu konuda Rusya’nın desteğini beklemediğini bildirdi. Ukrayna Maliye Bakanlığı Basın Servisi’nden QHA’ya yapılan açıklamada, “Şimdi Ukrayna Maliye Bakanlığı yarışmanın düzenlenmesinin tahmini maliyetini hesaplıyor. Şu anda Eurovision şarkı yarışmasının hangi şehirde düzenleneceği bile henüz belirlenmedi. Tabii ki, Eurovision’un düzenlenmesi belli yatırımcıların ülkeye çekilmesini gerektiriyor, ama Rusya’nın yatırımcı olma ihtimali neredeyse sıfırdır. En azından kimse Rusya’ya böyle bir başvuruda bulunmadı” denildi.
 
Rusya’nın propaganda medyalarının esas amacının durumu gerginleştirmek ve Rusya halkını Ukrayna’nın Rusya'ya bağımlı olduğuna inandırmak olduğu açık.
 
Bu yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Eurovision 2016 şarkı yarışmasında Ukrayna’yı temsil eden Kırım Tatar kökenli sanatçı Camala, yarışmanın 14 Mayıs 2015 tarihinde yapılan finalinde birinciliği elde etti. Camala’nın 1944 Kırım Tatar sürgününü konu alan "1944" adlı şarkıyla katıldığı yarışmanın ikincisi, Avustralya temsilcisi ve üçüncüsü, Rusya temsilcisi oldu.
 
Avrupa Yayın Birliği’nin kurallarına göre, Eurovision şarkı yarışmasında birinci olan ülke, sonraki yılda Eurovision’a ev sahipliği yapma hakkını elde ediyor.
 
Ayrıca İsveç Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke, Ukrayna Kültür Bakanı Yevgeniy Nişçuk ile yaptığı görüşmede, Eurovision 2017 şarkı yarışmasının düzenlenmesi konusunda Ukrayna ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.