SON DAKİKA
Hava Durumu

Eyalet seçimlerinin galibi Merkel'in partisi CDU oldu

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bu Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin galibi, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) oldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2017 23:13
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2017 23:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eyalet seçimlerinin galibi Merkel'in partisi CDU oldu

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bu Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin galibi, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) oldu. Ülkenin en kalabalık eyaleti durumundaki Kuzey Ren-Vestfalya'da yapılan parlamento seçimlerinde ilk sonuçlara göre Hristiyan Demokrat Birlik oyların yüzde 34,3'ünü alarak birinci parti olurken, Yeşiller Partisi ile koalisyon yapan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 30,6 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. 



155819



SPD'nin liste başı adayı olan Hannelore Kraft, 2010 yılından beri eyaletin başbakanıydı. Yeşiller ve SPD koalisyonunun yaşadığı yüzde 8.5 puanlık oy kaybının ardından Kraft, partisinin genel başkan yardımcılığı ve eyalet teşkilat başkanlığı görevlerinden istifa ettiğini duyurdu. Parlamento seçimlerinde oyların yüzde 12'sini almayı başaran liberal Hür Demokrat Parti (FDP) üçüncü parti haline gelirken, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) aldığı 700 binden fazla oy ve 7.5 oy oranıyla ilk defa eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.



TÜRKİYE ALEYHTARI SİYASET OY KAYBETTİRDİ



Yeşiller Partisi ve yüzde 6 oy oranıyla kıl payı parlamentoya girmeyi başaran Sol Parti'nin büyük çöküş yaşadığı değerlendiriliyor. Son dönemde Türkiye aleyhtarı bir siyaset yürüten Yeşiller Partisi'nin Türk seçmeni ciddi oranda uzaklaştırdığı ve eşbaşkan Cem Özdemir'in bu hezimet sonrasında başkanlığı bırakmayı düşünebileceği ifade ediliyor.



Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki parlamento seçimlerinin sonuçları, Eylül ayında yapılacak Federal Meclis seçimleri öncesinde büyük önem arz ediyor. Sosyal demokratların en önemli kalelelerinden biri olarak kabul edilen eyaletteki bu sonuçların ardından, SPD lideri Martin Schulz'u zor zamanların beklediği düşünülüyor. Diğer yandan her ne kadar Merkel'in partisi CDU eyalette büyük bir zafer kazanmış olsa da, AfD'nin oylarını yükseltmesi ülkedeki sağ popülist rüzgarın geçici olmadığı ve önümüzdeki dönemde sıkıntı yaratabileceği şeklinde değerlendiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.