SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazeteciler cumhurbaşkanına sorumluluklarını hatırlattı

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2013 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2013 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gazeteciler cumhurbaşkanına sorumluluklarını hatırlattı

Kırımlı gazeteciler Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktore Yanukoviç’e gazetecilerin dövülmesi olaylarına karşı sorumluluk taşıdığını hatırlatmak için 26 Aralık tarihinde Akmescit’te Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Temsilciliği binası önünde gösteri yaptı.

Bağımsızlık Meydanı ve Bankalar Sokağında dövülen gazetecilerin ardından 25 Aralık gecesi gazeteci Tatyana Çornovol’a karşı yapılan planlı saldırı bardağı taşıran son damla oldu. Kırım’da çalışan 35 gazeteci Viktor Yanukoviç’e hitaben yazılmış bildiriyi imzaladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisinin Yardımcısı İbraim Mamutov’a teslim edilen bildiride, “Vatandaşlar ve gazetecilere karşı yapılan suçların suçluları cezalandırmasına kadar, bundan sorumlu olan yetkililer görevlerinden uzaklaştırılıncaya dek bu olaydan sizin sorumlu olduğunuzu düşünüyoruz” denildi.

Eylemi düzenleyen Kırım Bağımsız Siyasi Araştırmalar ve Gazeteciler Merkezi Bilirkişisi Vladimir Pritula, bunun siyasi bir eylem, miting olmadığını, Ukrayna’da gazetecilerin dövülmesine karşı tepki olduğunu kaydetti.

Vladimir Pritula, “Kırımlı gazeteciler, Euromeydan’da, Bankalar sokağında 50 gazetecinin dövülmesi, Tatyana Çornovol’a karşı yapılan son olay da olmak üzere meslektaşlarımızla meydana gelen olayları sosyal ağlarda tartıştık. Bu duruma karşı bir tepki vermemiz gerektiğine ve Ukrayna Cumhurbaşkanına mektup göndermemiz gerektiğine karar verdik. Biz mektubu hazırladık, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Daimi Kırım Temsilcisinin 1. Yardımcısıyla telefonla görüştük” dedi.

Vladimir Pritula, gazetecilerin dövülmesinden Cumhurbaşkanı sorumlu olduğunu kaydederek, “Gazeteciler olarak kişisel düşüncemizi bildiriyoruz ve meslektaşlarımızın dövülmesinde suçlu olanlar cezalandırılıp, bu suçları araştırmayan insanlar görevlerinden uzaklaştırıncaya dek Devlet Başkanı olarak, Anayasa garantörü olarak ve tüm iktidar elinde olan bir insan olarak bunlardan cumhurbaşkanının sorumluluk taşıdığına dair cumhurbaşkanının dikkatini çekiyoruz” dedi.

Vladimir Pritula, 26 Aralık tarihinde benzer etkinliklerin Ukrayna çapında yapıldığını bildirdi.

25 Aralık sabaha karşı saat 1.30’da gazeteci Tatyana Çornovol saldırıya uğradı. Çornovol, Gora köyünde evine arabasıyla giderken başka bir araç tarafından yolu kesildi. Arabadan çıkan saldırganlar Çornovol’u arabasından çıkararak dövdü ve yol kenarına attılar. Tatyana Çornovol polise ihbarda bulundu. Olaya ilişkin dava açıldı.

Liana Menumerova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.