SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazprom’un değeri 7 kat düştü

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2015 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2015 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gazprom’un değeri 7 kat düştü

Rusya’da Dmirtiy Medvedev ve Vladimir Putin’in sırayla cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık yaptığı son yıllarda ülkenin enerji sektörü birçok zarar gördü, petrol ve doğalgaz şirketleri değer kaybetti. Ve çoğu zaman bu, döngüsel dünya eğilimlerinden değil, sadece Kremlin’in politikasına bağlı.

ABD’nin ünlü analitik şirketlerinden Business Insider’de yer alan makalede, “Gazprom şirketi, Rusya kaderinin barometresi olarak incelenirse, sadece istatistik veriler her şeyi anlatıyor: 2008 yılında şirketin piyasa değeri 360 milyar dolar düzeyindeyken günümüzde Gazprom’un değeri 55 milyar dolar” denildi.

Yani son 7 yıl içinde şirketin değerinin yaklaşık 7 kat düştüğü belirtildi.

Makalede Rusya’nın ekonomik sektöründeki sorunların yapısal nitelik taşıdığı belirtildi. Günümüzde dünyadaki en büyük petrol üreticileri petrol fiyatının düşmesinden zarar görüyor. Rusya ise fiyat kayıplarının yanı sıra siyasi nedenlerden dolayı alıcıları da kaybediyor. Avrupa Birliği, Kremlin’in Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rus gazından vazgeçiyor. Moskova ayrıca Ukrayna pazarını da kaybediyor.

Uzmanlara göre yakında Rusya, uluslararası yaptırımların iptal edilmesinden sonra İran’ın da petrol piyasasına girdiğinde  bir darbeyle 
daha (uzmanlar, zararı 34 milyar dolar olarak hesapladı) karşılaşacak. Dünyada üçüncü en büyük gaz üreten ülke olan İran, Avrupa’ya doğalgaz nakledilebileceğini açıkladı. 


Satış pazarı aramak ve mevcut alıcılar ile görüşmek yerine Gazprom, Avrupa Birliği’nin tekel karşıtı yasalarını birçok kez ihlal etti, bundan dolayı Avrupa Birliği’nde Rus şirketine para cezası verilmesi konusu inceleniyor.

Makalede, “Enerji sektörü, her zaman Putin’in kozuydu. Onu, boyun eğdirmek amacıyla komşuları korkutmak için, Avrupalıları para ile satın almak ve onlara şantaj yapmak için kullanabiliyordu. Artık bu kozunu hızlı şekilde kaybediyor” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Vladimir Putin, ruble değer kaybederken Rusya Merkez Bankası’na rublenin “istikrarı” için teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.