SON DAKİKA
Hava Durumu

Gelecek KTMM Başkanı hakkında konuştular

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2013 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2013 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gelecek KTMM Başkanı hakkında konuştular

6. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ilk oturumu yaklaşmakta. 26-27 Ekim 2013 tarihinde yapılacak olan Kurultay’ın en önemli gündemini ise Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı seçimi oluşturuyor. QHA, devletin resmi organlarında görev yapan bazı Kırım Tatarlarına “Kırım Tatar Milli Meclisi başkanı olarak kimi görüyorsunuz ?” sorusunu sordu.

Kırım Parlamentosu Milliyetlerarası İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Daimi Komisyonu Başkanı Enver Abduraimov, kendisine yöneltilen soruya “Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı olarak kimi gördüğümü söyleyemem, çünkü milli harekette 5 yıl bulunduktan sonra tüm Kurultay-Meclis sisteminin meclis başkanının totaliter yönetimi üzerine kurulu olduğunu gördüm. Burada tek çözüm var: bu sistemi, bu yönetim mekanizmasını kırmak” dedi.

“Meclis başkanlığına gelince. Sistem değişmezse, söz konusu milli organın çalışmasıyla Kırım Tatar halkının yaşamını iyileştirecek olan bir mekanizma olmazsa, meclisin başında kim olursa olsun durum değişmez.” şeklinde konuşan Abduraimov, “Bir zamanlar bir insanı görüyordum ve onun durumu değiştirebileceğini düşünüyordum. Ama onunla çalışınca, konuşunca kendisinin, yerine geçebileceği birinden farklı olmadığını gördüm. İlyasov’u (Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan yardımcısı, Kırım milletvekili) kastediyorum. Bence strüktür değişmezse ne Çubarov, ne de İlyasov Kurultay’ın çalışma mekanizmasını değiştirebilir. Şahsa bağlı değil. Eğer ki sistem değişir ve yeni fikirler eklenirse, o zaman her şey değişebilir” diye devam etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’na bağlı sözde Kırım Tatar Temsilciler Kurulu Başkan yardımcısı, Milli Fırka Yönetim Kurulu Başkanı Vasfi Abduraimov ise soruya “Meclis başkanının kim olacağı, söz konusu sivil toplum birliğinin faaliyetinde iştirak edenleri ilgilendiren bir mesele. Kırım Tatar toplumunda NATO projesinin bir parçası olan Kurultay-Meclis sistemi, Meclis’in başına kimin geçeceğine tek başına karar veremez. Büyük ihtimalle, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yerine geçecek olanın ismi Kırım, Ukrayna ve NATO düzeyinde görüşüldü ve kesinleşti. Tesadüfi figürler olamaz çünkü Kırım jeopolitik olarak çok önemli.

Meclisin görevi, Kırım Tatarlarına akla gelen ve gelmeyen günahlara giren Avrupa’nın “demokratik” normlarını aşılamak, halkı Türk dünyasının ortak sosyokültürel alanından uzaklaştırmak ve Kırım’ı dış yönetime teslim etmek. Önümüzdeki 20 yıl içinde Meclisin yeni yönetimi patronlarının işte bu görevini yerine getirecek. İşte bu görevi daha iyi yerine getirecek isim, Refat Çubarov veya Remzi İlyasov, Meclis’in başına geçecektir. Ama Kırım Tatarlarına has ahlak ve etik normlara uymayan daha yetenekli adaylar da olabilir. Yaklaşan milli felaketin yanında bu ‘temsilcilik’ oyunları suçtur” dedi.

Bu durumda tek çözümün, halkın Kırım’da, bölgenin gelişimi için gereken yasaları, kararları kabul edebilecek gerçek temsilciliğe sahip hakiki devletçiliğin kurulması sorununun çözümü etrafında birleşmesi gerektiğini dile getiren Abduraimov, “Bu meseleyi sadece kardeş Avrasya halklarının desteği ve yardımıyla, bu kadimi medeniyetin bir parçası olarak çözebiliriz. Gerisi şeytanın işi” şeklinde konuştu.

Kırım Milliyetlerarası İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Refat Kenjaliyev ise sorulan soruya “Kırım Tatar Kurultayı kendi seçimini yapacaktır” şeklinde kısa cevap vermekle yetindi ve biraz sustuktan sonra “Ben daha fazlasını söyleyeyim. Başkanın kim olacağını biliyorm” dedi.

Evelina İlyasova, Elmas Kaplan

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.