SON DAKİKA
Hava Durumu

Gorbaçov’dan beklenmedik itiraf

Mihail Gorbaçov, Kırım’ın işgalinin doğru bir karar olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2016 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2016 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gorbaçov’dan beklenmedik itiraf

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Kırım’ın işgalinin doğru bir karar olduğunu iddia etti.

İngiliz The Sunday Times gazetesi için demeç veren Mihail Gorbaçov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yerinde olması halinde yine aynı şekilde davranacağını açıklayarak, “Ben her zaman insanların özgür seçimlerini destekliyorum. Kırım’daki çoğunluk Rusya’ya bağlanmak istedi” iddiasında bulundu.

Rusya Federasyonu, 2014 yılının Şubat aylarında Kırım’ı işgal operasyonunu başlattı. 16 Mart 2014 tarihinde Rus ordusunun kontrolü altında yarımadanın Rusya'ya bağlanmasına dair sözde referandum yapıldı.

16 Mart’ta yapılan "referandumda" seçmene “Rusya Federasyonu’nun federal birimi olarak Kırım’ın Rusya Federasyonuyla birleşmesini destekliyor musunuz?” ve “Kırım’da 1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden uygulanmasını ve Kırım´ın Ukrayna’nın bir bölgesi olarak kalmasını destekliyor musunuz?” şıkları sunulmuştu. Sözde referanduma katılım oranının yüzde 83,1 olduğu ileri sürüldü.

"Referandum sonuçlarına" göre, güya Kırım sakinlerinin yüzde 96,77’sinin Kırım'ın Rusya Federasyonu’na bir federal birim olarak bağlanmasından yana oy kullandığı iddia edildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin bir anlaşma imzaladılar.

Dünyadaki ülkelerin çoğu Kırım’ın işgalini ve sözde referandumu kabul etmiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.