SON DAKİKA
Hava Durumu

“Görevimiz Rusya’yı köşeye sıkıştırmaya devam etmek”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rusya Federasyonu tarafından atılacak herhangi bir hamlenin Ukrayna’nın Kırım’ın işgaline son verilmesine dair siyasi tavrını değiştiremeyeceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2017 22:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2017 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Görevimiz Rusya’yı köşeye sıkıştırmaya devam etmek”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nın Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı dava çerçevesinde verdiği ara kararı ile ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını yorumladı.
 
QHA’ya konuşan Refat Çubarov, bu tür açıklamaların saldırgan ülkenin tipik, yüzyıllardır değişmeyen alışılageldik davranışlarından olduğunu belirtti. 



155376



Refat Çubarov, “İngilizce olarak net bir şekilde açıklanan ve onlarca önde gelen politikacı tarafından yorumlanan, uzmanlar tarafından Ukraince ve Rusça'ya tercüme edilen, net ve açık şekilde “Rusya Kırım Tatar Milli Meclisi yasağını iptal etmeli” diyen karar, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisine neden oluyor! Dün (2 Mayıs) Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararda böyle bir talebin olmadığını, Ukrayna’nın her şeyi yanlış anladığını iddia etti… Moskova, yüzyıllar boyunca tarihin izahı dahil olmak üzere tüm alanlarda bu şekilde davranmıştır” diye kaydetti.
 
Rusya Federasyonu’nun herhangi bir hamlesinin Ukrayna’nın Kırım’ın işgaline son vermekle ilgili siyasi tavrını değiştirmeyeceğini, ancak işgal edilen yarımada için ve Kırım Tatarlarının vatanlarında yaşama hakkı için mücadelesini daha da güçlendireceğini belirten Refat Çubarov ayrıca, “Biz kendi işimizi yapmalıyız. Sergiler düzenlemeliyiz, tarihimizi öğrenmeliyiz, halkımızın çıkarlarına uygun olan şeyleri yapmalıyız, uluslararası arenada kendimizi savunmalıyız, Uluslararası Adalet Divanı’nın benzer kararlar vermesi için çalışmalıyız ve Rusya’yı köşeye sıkıştırmaya devam etmeliyiz. İstedikleri açıklamalarda bulunsunlar, çünkü söyledikleri her şey yalandır” açıklamasında bulundu.



Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel’in Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Meseleleri Daimi Forumu’nun 16. Toplantısında yaptığı konuşmada Rusya’ya Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nın ara kararını yerine getirme ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı takibatı durdurma, ayrıca Kırım Tatarlarının temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyet yasağını kaldırma çağrısında bulunduğu bildirilmişti.



155435



Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı, 19 Nisan tarihinde Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na karşı açtığı dava çerçevesinde ilk kararını açıkladı. Adalet Divanı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ulusal azınlıkları koruma amaçlı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ettiğinden dolayı Rusya’ya karşı sınırlayıcı tedbir uygulanmasını onayladı.
 
Adalet Divanı’nın kararını açıklayan hakim Ronny Abraham, Rusya’yı, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanması dahil Kırım Tatarları'na karşı sınırlamalardan kaçınmaya mecbur tuttu. Mahkeme kararını okuyan Ronny Abraham, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yenilenmesi dahil olmak üzere Kırım Tatarları'na yönelik çıkarların temsil edilmesine ilişkin sınırlamalardan kaçınılsın. Ukraince eğitim verilmesi sağlansın.” diye kaydetti.
 
Bununla birlikte mahkeme, Uluslararası Adalet Divanı’na Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ettiği için Rusya’ya karşı geçici tedbir uygulanmasını reddetti. Mahkeme, Ukrayna’nın uygulanacak geçici tedbirlerin ülkeye verilen zararı durduracak olmasını kanıtlayamadığını ifade etti.
 
Ancak Rusya, Adalet Divanı’nın kararını kendine göre yorumlayarak kararda Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetleri yasağının kaldırılması talebinin olmadığını ileri sürdü.
 
Bununla birlikte Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi 45 ülke Rusya’dan BM Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını yerine getirmesi talebini içeren bildiri imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.