SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Çin Denizi'nde ABD gemisi krizi

ABD donanmasına ait bir savaş gemisinin Güney Çin Denizi’ndeki Şişa adaları kara sularına girmesi, Çin Savunma Bakanlığı'nca yasa dışı olarak değerlendirildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Çin Denizi'nde ABD gemisi krizi

ABD donanmasına ait bir savaş gemisinin dün 22 Ekim'de Güney Çin Denizi’ndeki Şişa adaları kara sularına girmesi, Çin Savunma Bakanlığı'nca yasa dışı olarak değerlendirildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada  ABD donanmasına ait Decatur adlı destroyerin hareketi kışkırtıcı ve yasa dışı olarak değerlendirilerek Güney Çin Denizi’nde gerçek sorun yaratan tarafın ABD olduğunu öne sürüldü. Çin Savunma Bakanlığı, ülkenin bölgedeki ulusal çıkarları korumak için ihtiyaç duyulduğunda Çin ordusunun gözetim ve savunma gücünü artıracağını da belirtti.

Bilindiği gibi Çin ile ABD arasında Güney Çin Denizi'nde ulaşım özgürlüğü konusunda tartışma yaşarken, Çin bölgede hak iddialarını güçlendirmek amacıyla yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

Pasifik Okyanusu yahut Büyük Okyanus'taki gerilimin iki ucu bulunuyor.

Gerilimin bir ucunda Güney Çin Denizi bulunuyor. Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir kısmında hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu için özellikle Çin'in daha büyük bir kısmında hak iddia ettiği ve savunma amacıyla yapay adacıklar oluşturduğu biliniyor.

Diğer ucunda da Kuzey Kore bulunuyor ve balistik füze denemelerinin yanı sıra nükleer çalışmalarıyla etrafındaki ülkeler için potansiyel tehdit oluşturuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.