SON DAKİKA
Hava Durumu

Hain KTMM üyesinden alçakça hamle

İşgalcilerin tarafına geçen KTMM üyesi Smirnov, KTMM’nin yasaklanmasını talep edecek.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hain KTMM üyesinden alçakça hamle

Kırım Rus yönetimi Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi, Rus mahkemesinde Kırım Tatar Milli Meclisi davasında KTMM’nin yasaklanmasını talep edecek.

Komite Başkanı ve aynı zamanda KTMM üyesi olan Zaur Smirnov, “7 Nisan tarihinde Komite, KTMM’yi aşırıcı kuruluş olarak kabul etme ve yasaklama davasına katılacak. Davacının (sözde Kırım Savcılığı) tarafını destekleyeceğiz. Gerekli tüm belgeleri hazırlıyoruz” dedi.

Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra işgalcilerin tarafına geçen Smirnov, Kırım Rus yönetimi Başkanı Sergey Aksyonov ile yaptığı görüşme sırasında, KTMM’nin Kırım’ın sivil ablukasını düzenlediğini ve yasadışı silahlı grupları organize ettiğini iddia etti.

Smirnov, “Bu kuruluşun Kırım’da ve Rusya Federasyonu’nda yasaklanması gerektiğinden eminim. Bunu mahkemede de savunacağız” dedi.

Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Kırım Tatar Milli Meclisi, 23 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, Kırım yönetiminde görev alan KTMM üyeleri Remzi İlyasov, Zaur Smirnov ve Teyfuk Gafarov'un üyeliğini dondurmuştu. Ayrıca, KTMM, Belediye Başkan Yardımcılığına getirilen KTMM Hukuk Bölümü Başkanı Teyfuk Gafarov ile Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanlığı'na atanan KTMM Başkan Yardımcısı ve Yerel Meclisler ve Kırım Yönetim Organlarıyla İlişkiler Bölüm Başkanı Zaur Smirnov'un Meclisteki görevine son vermişti.

Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.

Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için sözde Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmasının 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği belirtildi.17 Mart tarihinde yapılan duruşma ise gün boyunca devam edip 7 Nisan tarihine ertelendi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKMP), Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklamaya çalıştığı konusunda ciddi endişe duyduğunu belirterek Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı teşkilat olarak yasaklanmasının saçma olduğunu ifade etmişti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, yaptığı açıklamada Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kapatılmasının uluslararası normlara aykırı olduğu belirtilerek, “Bu uluslararası standartlara aykırı ve Kırım Tatar halkının haklarının ciddi ihlalidir ki Rus yönetimi daha önce Kırım Tatarlarının haklarını korumak istediğini ileri sürmüştü. Bundan dolayı Rusya’ya ilgili yasağı derhal iptal etmesi çağrısı yapıyoruz” diye kaydedildi.

Kırım Tatar halkının liderleri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov Kırım’da KTMM’nin yasaklanmasının toplu baskılara yol açacağını ifade etmişlerdi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.