SON DAKİKA
Hava Durumu

“Hakimlerin talimat aldığı belli idi”

Kırım’da “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov, hakimlerin “26 Şubat davasının” incelendiği duruşmanın yönetilmesine hazırlıklı olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Hakimlerin talimat aldığı belli idi”

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’te Rus mahkemesi, 6 Nisan tarihinde saat 13.00’te yaptığı duruşmada sözde hakim Galina Redko’nun 2 Mart tarihinde “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan Ahtem Çiygöz, Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin tutukluluk süresini keyfi olarak uzatmasına ilişkin itiraz dilekçesini incelemesi, aynı gün saat 15.00’te yine sözde hakim Redko’nun 4 Mart tarihinde Ahtem Çiygöz, Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin tutukluluk sürelerini uzatma kararına ilişkin temyiz duruşmasını yapması gerekiyordu. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov, duruşma sırasında Rus mahkemesi hakimlerinin, yasaları görmezden gelerek her şekilde meslektaşlarını aklamaya çalıştığını belirtti.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Nikolay Polozov, “Genel olarak hakimlerin gerekli talimatları aldığı belli idi, duruşma sürecinin sert şekilde geçirme talimatı verildi. Duruşmaya başkanlık yapan hakim Kozurev, birkaç kez uyarıda bulundu, hem Ahtem Çiygöz’ü hem de beni duruşma salonundan çıkarma kararı alacağına dair tehditleri yaptı. Ama bu kararı vermedi. Hakim Pribılova da taraflara sert sesle soruları sorarak benzer tutumu sergilemeye çalıştı” dedi.
 
Duruşmada hakim Galina Redko’nun kararının yasal olup olmadığı konusunu ortaya koyduğunu, ilgili konunun hakimler tarafından olumsuz karşılandığını anlatan Polozov, “Rusya’da hakimlerin statüsü ile ilgili yasasına göre, hakim başka ülkenin vatandaşı olamaz. Ancak hakim Galina Redko’nun, belirlenen kurallara uygun olarak Ukrayna vatandaşlığından vazgeçmediğine dair bilgilere sahibim. Yani hakim Redko, Ukrayna pasaportunu yakmış olabilir, ama bu davranış onu Ukrayna vatandaşlığından çıkarmadı. Vatandaşlıktan vazgeçmek için belli prosedür söz konusu ve Redko, Ukrayna’da bu prosedürden geçmedi” diye belirtti.
 
29 Mart tarihine sözde Kırım Yüksek Mahkemesi tarafından ''26 Şubat'' davasına ilişkin iki duruşma gerçekleşti. Tutuklular mahkeme salonuna getirilmedi. Duruşma, video konferans şeklinde düzenlenecekti. Sanıklar; Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’un mahkeme salonuna getirtilmeleri gerektiğine dair dilekçeler reddedildi.
 
Avukatlar ayrıca bildirinin geç verilmesinden dolayı duruşmanın ertelenmesi için de dilekçe verdi.
 
Böylelikle Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Kırım Tatar aktivistleri Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin sözde Kırım Yüksek Mahkemesi’nin Hakimi Galina Redko tarafından 2 Mart tarihinde mahkeme kararı olmadan tutukluluk sürelerinin yasa dışı uzatılmasına ilişkin itiraz dilekçesinin incelendiği duruşma 6 Nisan tarihine ertelendi.
 
Ahtem Çiygöz, Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin 11 Mart tarihinde bitmesi gereken tutukluluk sürelerinin mahkeme tarafından 11 Nisan tarihine kadar uzatılmasına ilişkin itiraz dilekçesinin inceleneceği duruşmanın tarihi de 6 Nisan olarak belirlendi.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük mitingde “toplu eyleme katılmak” suçlamasıyla açılan davanın toplamda 6 sanık mevcut. Üçü – Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov, Akmescit nezarethanesinde tutuluyor, kalan üçü Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev ise şartlı tahliye ile serbest bırakıldılar.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.