SON DAKİKA
Hava Durumu

Hamzin: Stalin sergisine izin veren yetkililer istifa etmeli

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2012 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2012 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hamzin: Stalin sergisine izin veren yetkililer istifa etmeli
Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin, SSCB’nin kanlı diktatörü Josef Stalin’e adanan serginin Akmescit’te yapılmasına izin veren yetkililerin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın “Zamanın Anlamı” Derneği Kırım Şubesi, 21 Aralıkta Josef Stalin’in doğumunun 133. yıldönümü dolayısıyla Akmescit’in merkezide bir günlük sergi organize etti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Sekretaryası Başkanı Zair Smedlâyev, KTMM Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin, Kırım Vakfı Başkanı Rıza Şevkiyev, KTMM’nin diğer mensupları, Stalin’in olumlu bir şahsiyet olarak gösterilmesi amacıyla yapılan sergiye karşı tutumunu ifade etmek için sergiye geldi. Zair Smedlâyev, üzerinde Stalin ve Hitler’in resimleri bulunan panoları devirdi, Şevkiyev ise bir tanesine gamalı haç çizdi.

“Zamanın Anlamı” Derneği, serginin üyelerin şahsi parası ile düzenlendiği için Kırım Tatar Milli Meclisi’nden maddi tazminat isteyeceğini  ve gelecekte Stalin’e adanan “Faşizmi Durduralım!” adını taşıyacak olan sergileri düzenleyeceğini bildirdi.

Hamzin, “Bu dernek, provokatif sergiyi yapma teşebbüsünden daha birkaç gün geçmeden Kırım’da daha büyük etkinlikler organize edeceğini bildirdi. Bu etkinliklerin amacı, Kırım’da durumu istikrarsızlaştırmaktır.” dedi.

Hamzin, polisin bu serginin, Stalin’in kişiliği ve onun Ukrayna halkının kaderindeki rolü ile ilgili Ukrayna’nın devlet politikasına ne kadar uygun olduğunu araştırması gerektiğini söyledi.

Hamzin, “Kasım 2006’da Ukrayna’da 1932-1933 Holodomor Yasası kabul edilmişti. Bu korkunç suçun faili, Josef Stalin’in başında olduğu komünizm rejimi ilân edildi. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi Genel Sorgu İdaresi, 25 Aralık 2009 tarihinde ‘Holodomor Mahkeme Süreci’ olarak adlandırılan 1-33/2010 No’lu ceza davasını açmıştı. Mahkeme, Ukrayna Ceza Kanununun 442.madde 1.fıkrada geçen ve Soykırım olarak adlandırılan bu suçun faili olarak Josef Sralin ve SSCB’nin diğer üst düzey yetkililerini sorumlu ilân edip 13 Ocak 2010 tarihinde davayı kapattı.

Hamzin, Stalin’i olumlu bir tarihi şahsiyet olarak tanıtan bu serginin Ukrayna’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi olarak üstlendiği taahhütlerden dolayı organize edilmesinin imkânsız olduğunu kaydetti.

Hamzin, “Serginin organizatörü V. Mironov, Stalin’i açık olarak övdü, Kırım Tatar Halkının sürgününün insancıl hareket olduğunu bildirerek Kırım Tatar halkına hakaret etti. Mironov, sürgünü haklı çıkardı ve Stalin’in doğru yaptığını açıkladı.” dedi.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.