SON DAKİKA
Hava Durumu

"Hizb-ut Tahrir davalıları" için sıradaki duruşma

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’te yarın, “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında gözaltına alınan 4 Kırımlı Müslümanın tutukluluk sürelerinin uzatılması için sıradaki duruşma yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Hizb-ut Tahrir davalıları" için sıradaki duruşma

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’te yarın 5 Nisan tarihinde, “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında Şubat ayında gözaltına alınan 4 Kırımlı Müslümanın tutukluluk sürelerinin uzatılması için sıradaki duruşma yapılacak.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan avukat Emil Kurbedinov, “Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’nde 5 Nisan 2016 tarihinde saat 12.00’da Vadim Siruk’un (terörle suçlanarak gözaltına alınan Kırım Müslümanları davası) tutukluluk süresinin uzatılması ile ilgili mahkeme duruşması yapılacak. Söz konusu dava kapsamında gözaltına alınana 3 Kırım Tatarının da tutukluluk sürelerinin uzatılacağını düşünüyorum” diye bildirdi.
 
Avukat Emil Kurbedinov’un paylaştığı bilgileri doğrulayan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında gözaltına alınan Emir Üsein Kuku’nun eşi Meryem Kuku, “Yarın 5 Nisan saat 12.00’da Akmscit’in Vorovskiy sokağında bulunan Kievskiy Bölge Mahkemesi’nde Emir Üsein Kuku’nun tutukluluk süresinin uzatılması ile ilgili duruşma yapılacak” şeklinde açıklamada bulundu.
 
Daha önce, Rusya tarafından işgal edilen Sivastopol’de (Akyar) Rus mahkemesinin, 15 Mart tarihinde yaptığı duruşmada, 2015 yılının Ocak ayında “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında gözaltına alınan Ferat Sayfullayev ve Rüstem Vaitov’un tutukluluk sürelerini 23 Mayıs tarihine kadar uzattığı bildirilmişti. Ayrıca Sivastopol’ün sözde Şehir Mahkemesi, 14 Mart tarihinde aynı dava kapsamında gözaltına alınan Ruslan Zeytullayev’in tutukluluk süresi de iki ay daha uzatıldı.
 
Rusya’da yasak olan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Caitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev Ocak ayında gözaltına alındı ve Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve böyle örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanıyor.
 
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da "terör örgütüne” dahil oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Eldar Selyamiyev ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Rus mahkemesi tarafından, 12 Şubat’ta yapılan duruşmada, sözde “terör eylemlerinde” bulunmakla ilgili dava kapsamında gözaltına alınan 4 gencin tutuklu kalmalarının gerekçesi olarak, tanıklara baskı yapabilecekleri veya gizlenebilecekleri ileri sürülerek evlerinde bulunmalarının mümkün olmaması gösterilmişti. Böylece mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in 8 Nisan 2016 tarihinde kadar tutuklu kalmalarına karar verdi.
 
Terör örgütüne katılmakla suçlanan 4 Kırım Tatarı hakkında tutukluluk kararına itiraz dilekçelerini inceleyen Kırım’ın Rus yönetiminin sözde Yüksek Mahkemesi, 29 Şubat tarihinde yaptığı duruşmada, gözaltına alınan Kırım Tatarları hakkında önceki mahkemenin çıkardığı kararı onadı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.