SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollanda Savcılığı: Malezya uçağı Rus füze sistemi ile düşürüldü

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2015 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2015 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollanda Savcılığı: Malezya uçağı Rus füze sistemi ile düşürüldü

Hollanda Savcılığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Malezya havayollarına ait Boeing 777 uçağı faciası ile ilgilenen Uluslararası Kriminalistler Grubu’nun (Joint İnvestigation Teams / J.I.T) sonuçlarını yayınladı. Uzmanlar, Malezya uçağının, faciadan önce Ukrayna’nın doğusuna Rusya’dan getirilen Buk füze sistemi tarafından düşürüldüğünü tespit etti.

Uluslararası Kriminalistler Grubu uzmanları, milyondan fazla belge, foto ve video toplayıp işledi. Uzmanlar, Malezya uçağının, faciadan çok az süre önce Ukrayna’nın doğusuna Rusya’dan getirilen “Buk” füze sistemi tarafından düşürüldüğünü tespit etti. Ayrıca uzmanlar, füze sistemi ya Rusyalı uzmanlar ya da söz konusu uzmanların başkanlığı altında olan teröristler tarafından yönetildiği kanaatinde.

Yapılan açıklamada şimdi uzmanların, şüphelilerin belirlenmesi ve onlara karşı delillerin toplamasının yanı sıra mahkemeye, mahkumiyet kararı çıkarılması için yeterli delillerin sunumu üzerinde çalışmalar yaptığı belirtildi.

Ayrıca Hollanda Savcılığı, Rus gizli servislerinin, Hollanda polisi ve savcılığının bilgisayar sistemlerini hackleme girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Hollanda Savcılığı’nın verdiği bilgiye göre, soruşturma görevlilerinin Ukrayna’da kullandığı akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar, Spyware adlı casus programını bulaşması nedeniyle yok edildi.

17 Temmuz tarihinde Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapmakta olan Malezya Havayollarına ait MH 17 sefer sayılı Boeing B777-200ER tipi yolcu uçağı Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde Rusya sınırına yaklaşık 40 kilometre mesafede düşürülmüştü. Uçakta olan 15'i mürettebat, 298 kişi hayatını kaybetmişti. Uçakta, 154 Hollanda, 27 Avustralya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiltere, dörder Almanya ve Belçika, 3 Filipinler ve 1 Kanada vatandaşının olduğu açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.