SON DAKİKA
Hava Durumu

İbadi'den petrol mesajı geldi

Irak hükümeti, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) Türkiye’yi de ilgilendiren ‘petrol gelirlerini ver’ mesajı gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2017 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2017 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İbadi'den petrol mesajı geldi

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY’nin elde ettiği petrol gelirlerinin Bağdat merkezi hükümetine aktarılması gerektiğini, bu gelirlerin IKBY’deki Kürt memurların maaşlarını ödemek için kullanılacağını bildirdi.



el-İbadi,şahsi  Twitter hesabından yayınladığı mesajda, “Kürt bölgesi petrol gelirlerinin federal hükümete aktarılması, IKBY’deki memurların maaşlarının kesintisiz ödenmesi için gereklidir” ifadesini kullandı.



159982



Bilindiği gibi IKBY yıllardır elde ettiği petrol gelirini elinde tutuyor ve bununla Kürt kamu görevlilerinin maaşlarını ödüyordu. Irak merkezi yönetimi ise IKBY’nin bu sistemine itiraz ediyordu. Irak Kürt bölgesinin petrolü, Kerkük-Ceyhan boru hattı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına çıkıyor, Bağdat Hükümeti kendi onayları olmadan Türkiye’nin, IKBY’den petrol almasına tepki gösteriyordu.



IKBY bağımsızlık referandumu yapacağını duyurması ardından Türkiye öncelikle iptal edilmesi gerektiğini eğer gerçekleştirilirse tanınmayacağını ifade etti.



IKBY’nin sözde bağımsızlık referandumu üzerine Türkiye ile Bağdat (Merkezi Hükümet) arasında görüşmeler yapıldı. 28 Eylül Perşembe günü Irak Başbakanı İbadi, Türkiye’nin petrol ihracatı konusunda sadece merkezi hükümeti muhatap alacağını söylediğini duyurdu.



İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada “IKBY, Bağdat’la ciddi bir diyalog için Irak’ın birliğini güçlendirme adına gayrimeşru referandum sonuçlarını iptal etmek zorunda” ifadesi kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.