SON DAKİKA
Hava Durumu

İgor Semivolos: 18 Mayıs yaklaştıkça gerginlik artacak

Ukrayna Bilimler Akademisinin Yakın Doğu Araştırmalar Enstitüsü Başkanı İgor Semivolos, Rus ayrılıkçıların Kırım’ı tamamen ele geçirmeyi engelleyen tek faktörün Kırım Tatarları olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2014 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2014 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İgor Semivolos: 18 Mayıs yaklaştıkça gerginlik artacak

Ünlü siyaset bilimci İgor Semivolos Gordonua.com sitesine verdiği röportajda: “Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov kendi eylemleriyle Kırım Tatarlarını korkutmaya çalışıyor. Bu eylemler Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım işgali konusundaki yaklaşımına dayanıyor. Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden rejimile hiçbir anlaşmanın söz konusu olamayacağını, çünkü ayrılıkçılar tarafından Moskova’ya sorunların çoktan çözüldüğü raporunun verildiğini söyledi” dedi.

İgor Semivolos, Kırım hükümetin Kırım Tatar Milli Meclisi yasaklamayacağını düşünüyor, çünkü Moskova, Kırım Tatarları ile temas kurmaya çalışıyor.

Semivolos: “Ukrayna’nın doğu bölgelerinde savaşı sürdüren Moskova’nın Kırım Tatarlarına karşı ikinci savaşı açacağını düşünmüyorum. Ama Kırım Tatar meselesi çok hassas noktasına gelip yakın zamanda Kırım’ın geleceği için önemli sonuçları doğuracağından eminim” diye belirtti.

İgor Semivolos, Kırım Tatarlarının Kırım’ı tamamen işgal etmeyi engellediği için ayrılıkçılara en büyük problemi oluşturduğunu belirtti.
Semivolos: “Onlar bir taraftan Kırım Tatarları satın almak isteyecek, diğer taraftan da korkutmaya çalışacaklar. Fakat Kırımoğlu’nu satın alamadıkları ve korkutamadıkları için sinir oluyorlar. Hiç kimse ona karşı gelemez ve oyun oynayamaz” dedi.

Yakın Doğu Araştırmalar Enstitüsü Başkanı İgor Semivolos, Kırım Tatarların sürgün günü 18 Mayıs’a doğru Kırım Tatar halkı için durumun daha zor olabileceğini tahmin etti.

İgor Semivolos: “18 Mayıs yaklaşınca gerginlik artacak. O tarihe yakın bir zamanda Putin, Kırım Tatarlarına belirli bir ilişki formatını önerecek, fakat Kırım Tatarları ile ayrılıkçıların arasında oluşan ilişki meselesi çözülmemiş kalıyor. Putin istemezse de bu mesele geliştirilecek” dedi.

Semivolos: “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a gelişi, Kırım Tatar Milli Meclis binasına Ukrayna bayrağın asılması gibi olaylar, bekleme konumunda olan Kırım Tatarlarının hücuma geçtiğini gösteriyor. Putin’in planında bu gelişmeler yoktu, ama olaylar böyle gelişiyor” belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.