SON DAKİKA
Hava Durumu

İktidar, Ukrayna’yı NATO dışında tutmak istiyor

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2010 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2010 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İktidar, Ukrayna’yı NATO dışında tutmak istiyor
Bölgeler Partisi önderliğinde 11 Martta resmen kurulan yeni koalisyon, Ukrayna’ya ittifak dışı ülke statüsünün verilmesini istiyor. 
Ukrayna’da resmi yayın organı olan Golos Ukrainı (Ukrayna’nın Sesi) gazetesinin 16 Mart tarih ve 46 nolu sayısında yayımlanan koalisyon anlaşmasında koalisyonun Ukrayna’nın hiç bir ittifaka üye olmayan ülke statüsünün verilmesini öngören yasanın kabul edilmesini talep edeceği kaydedildi.
Koalisyon anlaşmasında koalisyonun Ukrayna’ya devletin milli güvenliğini, bütünlüğünü, bağımsızlığını sağlayacak ve devletin uluslararası etkisiyle itibarını sağlayacak uluslararası statüsünün sağlaması gerektiği belirtildi. Bunun yanı sıra anlaşmada Ukrayna ile NATO arasındaki yapıcı işbirliğinin devam edeceği kaydedildi.
Koalisyon anlaşması, Ukrayna ile Rusya arasındaki işbirliği gündeminin stratejik partnerlik, dostluk, iyi komşuluk, iki taraf için cazip olan ticari ilişkiler, bu tür mekanizmaların direk yürütme organları ve yerel idareler arası işbirliği prensipleri üzerinde oluşturulmasını öngörüyor.
Anlaşma, Ukrayna’nın, devletin milli menfaatleri prensibi ve Dünya Ticaret Örgütünün prensipleri esasında eski SSCB alanına entegrasyonunu öngörüyor. Anlaşma, Ukrayna ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında iki taraf için cazip işbirliğini ve Ukrayna- ABD Stratejik Partnerlik Antlaşması’nın uygulanmasının sağlanmasını öngörüyor.
Anlaşma, Ukrayna’nın, dünyanın en gelişmiş 20 ülkeyle, Orta Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkeleriyle geniş ticari işbirliğinden oluşan dengeli dış politikasının uygulanmasını öngörüyor.
Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.