SON DAKİKA
Hava Durumu

İktidara göre Ukraynalıların yüzde 49’unun ana dili Rusça

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2012 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2012 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İktidara göre Ukraynalıların yüzde 49’unun ana dili Rusça
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Sosyal ve Siyasi Konulardan Sorumlu Danışmanı Anna German, ZİK haber ajansına verdiği röportajda, Ukrayna halkının yüzde 51’inin Ukrainceyi, yüzde 49’unun Rusça’yı kendi ana dili olarak kabul ettiğini öne sürdü.

Anna German, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından imzalanması beklenen dil yasasına ilişkin olarak, “Bence Viktor Yanukoviç Ukrainceyi kendi ana dili olarak sayan Ukrayna nüfusun yüzde 51’nin ve Rusça’yı kendi ana dili olarak kabul eden Ukraynalıların yüzde 49’unun çıkarlarını ve diğer etnik azınlıkların dillerini dikkate alacak. Cumhurbaşkanı, bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak, halkının herhangi bir bölümünü rencide edemez.” dedi.

German, dil yasasının gündeme gelmesinden itibaren Ukraince konuşmanın moda haline geldiğini söyledi.

Anna German, “Bu konu önemli hale gelmeye başladığından beri, fark ettim ki Ukraince moda olmuş. Ukrayna gençleri bu dilini prestijli olduğunu düşünüyor ve bu dilde konuşuyor. Bence dilinin geleceği burada saklıdır. Bugün ben Ukraince dilinin geleceği hakkında pek de endişe etmezdim.” diye kaydetti.

Viktor Yanukoviç’in dil yasasını imzalanması halinde Ukrayna’nın 13 bölgesinde nüfus oranı yüzde 10’un üzerinde olan azınlıkların dillerine yerel dil statüsü kazandıracak. Rusça Dnipropetrovsk, Donetsk, Zaporojye, Lugansk, Nikolayevskaya, Odesa, Sumi, Harkiv, Herson, Çernigov Bölgelerinde, Kırım’da, Kiev ve Sivastopol’de yerel dil statüsünü kazanacak.
7 Ağustos’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukraynalı aydınlarla dil yasasını görüşecek. Görüşme talep aydınlardan gelmişti.

Sevil Ablayeva

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.