SON DAKİKA
Hava Durumu

İlyasov: ''Erdoğan, Putin'le Kırım’daki cami inşaatını konuşacak''

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2014 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2014 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlyasov: ''Erdoğan, Putin'le Kırım’daki cami inşaatını konuşacak''

Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov, Akmescit’te Büyük Cuma Camii inşaatın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacağı görüşmede değerlendirilebileceğini söyledi.

18 Kasım Salı günü Akmescit’te yapılan basın toplantısında konuşan İlyasov, “Büyük Cuma Camii, çok sorunlu bir mesele. Daha önce cami inşaatı ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ilgileniyordu. Fakat onlar şimdi Kırım’da yok. Bu problem kişilere bağlı olmamalı. Bu mesele, tüm Kırım Müslümanların problemidir. Türkiye ve Rusya Devlet Başkanların görüşmesi planlanıyor. Bu görüşmede Kırım’daki Büyük Cuma Camii inşaatın ele alınacağı bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti bu camiyi inşa etme sözü verdi” dedi.

İlyasov, Kırım’daki Büyük Cuma Camii’nin, Tataristan ve Çeçenistan’daki camiler kadar güzel olması gerektiğini belirtti.

Kırım Müslümanları, Büyük Cuma Camii için uzun zaman mücadele ettikten sonra 2011 yılında dönemin Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Vasiliy Cartı’nın yardımı ile Akmescit’in Yaltinskaya sokağı, 22 adresinde Büyük Cuma Camii'nin inşaatı için Kırım hükümetinden izin almıştı. Ondan sonra Kırım Müftülüğü tarafından gerekli evraklar hazırlanmış, Türk uzmanlar ise cami projesini hazırlamıştı. Fakat cami inşaatı henüz başlayamadı.

Daha önce Akmescit’te yapılması planlanan Büyük Cuma Camii'nin inşaatının Rusya engeline takıldığı kaydedildi. QHA’ya açıklama yapan Kırım Müftü Yardımcısı Esadullah Bairov, Büyük Cuma Camii inşaatı konusunun çok siyasileştirildiğini, bunun için gerekli tüm onay ve izinlerin alınmasına rağmen inşaatın yaklaşık 10 yıldan beri başlayamadığını belirtti. “Bu konuyu üst düzeyde çözmek gerek olacak. Günümüzde bu mesele, sadece siyasileştirilmiş olduğu için ilerlemiyor. Diğer tüm konularda onaylar birkaç kere alındı, ekspertizler yapıldı, tüm projeler hazır” diyen Bairov, “Bence ilgili talimatı Devlet Başkanı vermeli. Yerel düzeyde bu önemli mesele çözülmez” diye konuşmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.