SON DAKİKA
Hava Durumu

İngiltere Ümerov kararını kınadı

İngiltere’nin Ukrayna Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Kırım yarımadasında, Rus yönetiminin eylemlerine karşı çıktıkları için tutuklanan tüm insanları derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2017 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2017 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İngiltere Ümerov kararını kınadı

İngiltere’nin Ukrayna Büyükelçiliği, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit Bölge Mahkemesi’nin, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un aleyhine açılan düzmece davada verdiği “kararı” kınadı.



Büyükelçilik yaptığı açıklamada, “Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un “ayrılıkçılık” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezasına mahkum edilmesi büyük endişelere yol açıyor. Bu karar bir kere daha Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgaline karşı çıkan insanlara karşı baskı uyguladığını sergiliyor.” denildi.



Açıklamada, söz konusu kararın, 25 Eylül’de yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Kırım’daki insan hakları durumunu ele alan raporunda da kaydedildiği gibi, Kırım’da 2014’ten beri insan hakları durumunun kötüye gittiğini doğruladığı belirtildi.



İlmi Ümerov’un tutumunun, BM Genel Kurulu ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere  tüm uluslararası toplum tarafından desteklendiği vurgulanan açıklamada, “En baştan Ümerov davası, 2016’da psikiyatri kliniğine yatırılması da dahil, hiç bir uluslararası standartlarına uymuyordu. Biz Kırım’ın yasa dışı Rus işgalini tanımıyoruz ve hiçbir zaman tanımayacağız. Rusya, Kırım’ı Ukrayna’ya iade etmeli ve Kırım yarımadasında Rus yönetiminin eylemlerine karşı çıktıkları için tutuklanan tüm insanları derhal serbest bırakmalı.” denildi.



 



159826



 



Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi, bugün, 27 Eylül tarihinde aldığı kararla güya “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u 2 yıl hapse mahkum etti ve 2 yıl kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı koydu.



 



Bilindiği gibi Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 12 Mayıs 2016 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u gözaltına almıştı. Dönemin sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, FSB’nin İlmi Ümerov’a karşı dava açtığını bildirerek, Ümerov’un Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmasından şüphelenildiğini ileri sürünce, Ümerov hakkında ev hapsi kararı verilmiş ve evinde arama yapılmıştı.



159788



 



18 Ağustos tarihinde, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u yasa dışı şekilde, baskı kullanarak hastaneden taburcu edip psikiyatri kliniğine götürdü. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ancak 7 Eylül tarihinde psikiyatri kliniğinden serbest bırakıldı.



 



Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi’nde işgalciler tarafından “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” ile suçlanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un aleyhine açılan düzmece davanın incelemesinde 20 Eylül günü sözlü karar duruşması yapıldı. Sözde savcı Semençuk, İlmi Ümerov için 3 yıl 6 ay şartlı hapis cezası, 3 yıl denetimli serbestlik ile 3 senelik kamuya açık faaliyetler ve öğretmenlik yapma yasağı konulmasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.