SON DAKİKA
Hava Durumu

Irak Başbakanı İbadi’den, IKBY'deki memurlara maaş sözü

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) petrol gelirlerinin kontrol edilmesi halinde memur maaşlarının düzenli ödeneceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Irak Başbakanı İbadi’den, IKBY'deki memurlara maaş sözü

Irak Başbakanı Haydar e-İbadi, sosyal medya platformu Twitter'daki hesabı üzerinden yayınladığı mesajda, "Tüm Iraklılar gibi Kürt vatandaşlarımızı koruyup, herhangi bir saldırıya maruz kalmalarına izin  vermeyeceğiz. Sizler (Kürtler) Irak'ın 1'nci sınıf vatandaşlarısınız." ifadelerini kullandı.

Irak'taki Kürtlerin haklarını koruyacaklarını ve onlara bir zarar gelmesine müsaade etmeyeceklerini bildiren İbadi, "Bir lokma ekmeği de birlikte paylaşacağız. Irak merkezi hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki petrol gelirlerini kontrol etmesi halinde (IKBY'deki) tüm memurların maaşını kesintisiz bir şekilde ödeyecek ve bu vesile ile yolsuzluğun da önüne geçilecek." ifadelerini de kullandı.

Bilindiği gibi Irak merkezi hükümeti, Ocak 2014'ten bu yana, IKBY'nin yasa dışı olarak bağımsız bir şekilde petrol ihraç etmesinden dolayı bütçe payını ve memur maaşlarını göndermiyor. 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Aşure Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada da, "Ülkemizin Arap, Kürt, Türkmen, Hıristiyan, Ezidi ve diğer tüm halkımızın birliğine bağlı kalacağımızı vurguluyoruz. Irak'ın birliğinin parçalanması ve her türlü ayrılık ve bağımsızlık çağrılarını reddediyoruz." dedi.

Kürtlerin çıkarları, güvenliği ve istikrarına önem verdiklerini belirten İbadi, "Terör sürecinden, büyük ülkemizin inşası, güvenliği ve egemenliğini yeniden sağlama sürecine geçmek için kardeşlik ve birlik çabamızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

IKBY DAHA FAZLASINI İSTİYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin dün "petrol gelirlerinin kendi kontrollerine geçmesi halinde memur maaşlarını ödeyeceklerini" duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin sunduğu rakamın kendileri için yeterli olmayacağını belirlerdi. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yayınlanan açıklamada, "Bağdat, IKBY'deki memur maaşlarının ödenmesi için 368 milyon dolar teklif ediyor. Ancak IKBY'nin aylık memur maaş gideri 732 milyon dolar." ifadesine yer verildi.

IKBY'deki memur maaşının şu anda Bağdat'ın teklifinden yüzde 40 daha fazla olduğu iddia edilen açıklamada, maaşların Bağdat yönetimi tarafından ödenmesi halinde büyük bir kesinti yaşanacağı iddia edildi.

Bağdat'ın bir memur için aylık sadece 370 dolar ödeme yapacağı öne sürülen açıklamada, buna "Peşmerge, güvenlik görevlileri ve emekli polislerin maaşlarının dahil edilmediği" kaydedildi. IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği gayrimeşru referandum nedeniyle Irak Parlamentosu, geçen çarşamba günü bir dizi yaptırım kararı almıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.