SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme, Meclis ile ilgili kararını verdi

Rusya, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasakladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme, Meclis ile ilgili kararını verdi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde dava ile ilgili mahkeme kararı belli oldu.

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komitesi Başkanı Zair Smedlâyev, QHA’ya verdiği demeçte, Rus işgalcilerin KTMM’yi ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul edip Kırım dahil olmak üzere Rusya’da faaliyetini yasakladığını bildirdi.

 Smedlâyev, “Poklonskaya’nın başvurusunu kabul edip kararını açıkladılar” dedi.

Mahkeme, gazetecilere sadece karar okuma kısmında video çekme ve kayıt izni verdi.

Karar açıklandıktan sonra mahkeme salonunda bulunan herkes dışarı çıktı. Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl kararı yorumlayarak KTMM üyelerinin kararı temyiz edeceğini ve Avrupa mahkemesi dahil tüm yöntemleri deneyeceğini bildirdi.

Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.

Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.

13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı Faaliyetlere Karşı Mücadeleye Dair” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.

18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı (radikal) faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

15 Nisan tarihinde yapılan duruşma sırasında, davada esas davalı olan Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl’in duruşmaya gelmemesi gerekçe gösterilerek duruşmayı 25 Nisan tarihine erteleme kararı kabul edildi.

25 Nisan tarihinde yapılan duruşmada dava dosyalarına SSCB dönemin belgeleri eklendi ve Ukrayna’nın Herson bölgesinde elektrik hattı direklerinin patlaması ile ilgili materyaller incelendi. Sözde savcılık, bahsi geçen patlamaların KTMM tarafından organize edildiğini ileri sürdü. Davalının avukatı ise, KTMM’nin bu olaylarla alakası olmadığını kaydetti.

Ondan sonra duruşma 26 Nisan saat 9.30’a ertelendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.