SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerden “Kırım Tatar milli özerkliğine” cevap

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadanın statüsünün yasa dışı işgalden sonra belirlendiğini iddia ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2017 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2017 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerden “Kırım Tatar milli özerkliğine” cevap

Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov’a göre yarımadanın statüsü nihai olarak üç sene önceki işgalden sonra, yasa dışı olarak Rusya’ya bağlanmasının ardından belirlendi.



Ukrayna Anayasası'nda Kırım’da Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulmasına ilişkin değişiklik getirilmesinin planlanmasını yorumlayan işbirlikçi Smirnov, “Kırım’ın statüsü belli; Rusya Federasyonu’na bağlı olan bir cumhuriyet. Başka bir statü olamaz. Kırımlıların kendileri statülerini belirledi ve geleceklerini seçtiler. Kiev’deki yetkilileri yarımada için yeni hayali statüler uydurmamaya çağırıyoruz.” diye konuştu.



Ayrıca işbirlikçi Smirnov, Ukrayna yetkililerinin “Kırım toprakları onlara aitmiş gibi davranmaması" gerektiğini de iddia etti.



155850



Anayasa Komisyonu, 11 Mayıs günü yaptığı toplantıda, Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ile ilgili “Kırım Özerk Cumhuriyeti” adlı 10. bölümde yapılacak değişiklik ve eklemeleri hazırlayacak çalışma grubunu oluşturdu.



Söz konusu çalışma grubunun ilk toplantısının 22 Mayıs’ta yapılması planlanıyor.



Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 14 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna Anayasasına Kırım’da Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulmasına ilişkin değişiklik getirmeye hazır olduğunu ifade etmişti.



155754



Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna milletvekili Georgiy Logvinskiy, anayasada Kırım’a Kırım Tatar milli veya kültürel özerklik statüsünün verilmesinin Kırım’daki Kırım Tatarlar için güçlü pozitif bir sinyal olacağı ve onları Ukrayna etrafında birleştireceği fikrini paylaşmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.