SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerin yargı-baskı makinesi hız kazanıyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 4 Ekim tarihinde Kırım Tatarlarına karşı açılan davaların inceleneceği bir dizi mahkeme duruşmasının yapılması planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerin yargı-baskı makinesi hız kazanıyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 4 Ekim tarihinde Kırım Tatarlarına karşı açılan davaların inceleneceği bir dizi mahkeme duruşmasının yapılması planlanıyor.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, Bahçesaray Bölge Mahkemesi’nde Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ile ilgili birkaç duruşma yapılmasının planlandığını bildirdi.
 
“Kırım Tatar Milli Meclisi’nin iki üyesi hakkında karar çıkarıldı, birçok üyelerine karşı idari protokoller düzenlendi, diğerleri ile ilgili herhalde 4 Ekim tarihinde düzenlenecek ve cezanın belirlenmesi için Bahçesaray Bölge Mahkemesi’ne gönderilecek” açıklamasında bulunan Zair Smedlâyev, “Bahçesaray Bölge Mahkemesi’nde yargı konveyörü çalışmaya başlayacak. Yasadışı olarak kapatıldığı psikiyatri kliniğinden taburcu edilmesi vesilesiyle İlmi Ümerov’un ziyaret edilmesi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’a doğum günü kutlaması, Emirali Ablayev, Ayder Acimambetov ve Ruslan Yakubov’un Kırım Tatar Milli Meclisi üyeliklerinin dondurulması nedeniyle Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerine karşı mahkeme gerçekleştirilecek” diye ekledi.
 
4 Ekim saat 9.30’da sözde 26 Şubat davası kapsamında yasadışı olarak tutuklanarak yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün davasının incelenmeye devam edeceğini belirten Zair Smedlâyev, konuyla ilgili “Bugüne kadar mahkeme duruşmaları kapsamında sorgulanan 45 tanıktan neredeyse hiçbiri Ahtem Çiygöz’ü kargaşa organizatörü olarak göstermedi. Kırım Tatar Milli Meclisi’nin eski üyelerinin gizli tanık sıfatında Ahtem Çiygöz’e karşı ifade vereceği ihtimali var” dedi.
 
Saat 10.00’da ise Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’nde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında gözaltına alınan Vadim Siruk’a muayene raporlarının kopyalarının verilememesi ile ilgili itiraz dilekçesi incelenecek.
 
Bunun dışında saat 12.45’te, itiraz dilekçesinin incelenmesinin ardından tekrar ilk kademe mahkemesine gönderilen 18 Mayıs tarihinde miting düzenlemesi ile ilgili Saniye Ametova davasında mahkeme duruşması yapılacak.
 
Dün, 3 Ekim tarihinde Akmescit’in Merkez Bölgesi Mahkemesi’nde sözde 26 Şubat davası kapsamında gözaltına alınan Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’ye karşı açılan davaların incelendiği duruşmaya değinen Smedlâyev, “Bir buçuk yıldan fazla tutuklu bulunan Ali Asanov ve Mustafa Degermenci, ayrıca teminat ile serbest bırakılan Eskender Kantemirov, Eskender Emirvaliyev ve Arsen Yunusov’un davaları ile ilgili mahkeme süreci başladı. Sıradaki duruşma 7 Ekim saat 9.30’da yapılacak” açıklamasında bulundu.
 
Daha önce 30 Eylül tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri olan Emine Avamiyeva, Dilaver Akkiyev, Mustafa Mauşev, Bekir Mamut, Tabah Sadıhov ve Şevket Kaybullayev’in Aşırıcılıkla Mücadele Merkezi’ne gittikleri bildirilmişti. Bununla birlikte Enver Kurtiyev yazılı celp olmadan merkeze gitmeyi reddetti ve Abduraman Egiz ise hasta olduğu için gelemedi. Aşırıcılıkla Mücadele Merkezine çağırılan tüm KTMM üyeleri "faaliyeti yasaklanan sivil toplum örgütü üyesi” olmakla suçlanıyorlar. Emine Avamiyeva, “Bizi Aşırıcılıkla Mücadele Merkezine çağırarak sorguladılar. Bizi yasaklanan örgütünün faaliyetlerine katılmakla suçluyorlar. İhlalimizin inceleneceği duruşma Bahçesaray Bölge Mahkemesi’nde 4 Ekim, Salı günü yapılacak” açıklamasında bulundu.
 
Bundan önce 27 Eylül tarihinde Rus işgali altında bulunan Kırım'daki sözde mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Ali Hamzin’i "faaliyeti askıya alınan sivil toplum örgütü üyesi olduğu" gerekçesiyle bin ruble (16 dolar) para cezasına çarptırmıştı.
 
28 Eylül tarihinde ise Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Milli Meclisi toplantısına katıldığından dolayı idari yasaları ihlal etmekle suçlandığını ve kendisine 750 ruble (11 dolar) tutarında para cezası kesildiğini bildirdi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.