SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerle işbirliği yapan iş adamları cezalandırılacak

Rus işgali altındaki Kırım ve Donbas’la işbirliğine devam eden Ukraynalı iş adamlarına yönelik yaptırım uygulanacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2018 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2018 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerle işbirliği yapan iş adamları cezalandırılacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Yardımcısı İzet Gdanov, işgal edilen bölgelerde faaliyetlerini durdurmayan bir dizi Ukrayna şirketine yönelik yaptırım uygulanacağını ifade etti.
 
Konuyla ilgili konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Yardımcısı Gdanov, “Elimizde bazı ulusal ticari ağların Kırım’da faaliyet gösterdiğine dair bilgiler var. Şimdi bunu, ürün kodlarını da dikkate alarak denetliyoruz: ürünün Kırım’a nasıl gönderildiğini gözlemliyoruz. Ulusal ticari ağlara, işgalcilerle işbirliği yapmama çağrısında bulunmış, uymadıkları taktirde kendilerine yaptırım uygulanacağı konusunda uyarmıştık” diye kaydetti.
 
Bilindiği gibi Ukrayna hükümetinin Aralık 2015’te kabul ettiği karar gereğince Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile ticaret yapmak, işgal edilen bölgede ticari faaliyetlerde bulunmak yasaklandı.
 
İgor Gdanov herhangi bir şirket veya iş adamı ismi vermedi. Ancak işgalcilerle işbirliği yapan iş adamlarından bazılarının Yevgeniy Yermakov ve Viktor Karaçun ile birlikte Ukrayna’da en büyük market ağı sahibi olan Gennadiy Butkeviç olduğu biliniyor.
 
Ukraynalı iş adamı Gennadiy Butkeviç, bir dizi offshore şirketi üzerinden Rus işgali altındaki Kırım’da faaliyet gösteren “Produktı U Doma” (PUD/Evin yanında ürünler) ve Donbas’taki “Pervıy Respublikanskiy” isimli market ağlarını kontrol ettiğine yönelik iddiaları uzun süre reddetti. Ancak hakikat Rusya’nın Kommersant gazetesi sayesinde açığa çıktı. Rus gazeteciler, Rusya Federasyonu tüzel kişiler listesi verilerine atıfla Butkeviç’in 2017 yılı yazın Kırım’daki marketlerin bir kısmını Rusya Tarım Bakanı ve Krasnodar bölgesinin eski valisi Aleksandr Tkaçev’un yakın çevresinden birisine sattığını savundu.
 
Hadisenin Ukrayna açısından bazı kritik yönleri bulunuyor. Ukraynalı askerlerin ülkenin doğusunda teröristlere karşı cesurca savaşırken, Gennadiy Butkeviç'in işgalci Rusya’nın devlet bütçesine vergi ödemesi yani (de facto olarak Donbas’ın işgalini finanse etmesi söz konusu). Butkeviç’in kontrolü altında olan PUD market ağının 2015 yılı sonuçlarına göre Rusya bütçesine yaklaşık 5 milyon dolar tutarında vergi ödediği belirtildi.
 
İkinci husus ise yaptırımlardan korkan Butkeviç'in işgal edilen bölgedeki aktiflerini sattığına yönelik bir imaj oluşturmasına rağmen daha 2003 yılında Ukrayna topraklarının işgal edilmesine yönelik planın hazırlayıcılarından olan Aleksandr Tkaçev’in çevresine yaklaşarak ticaretini senelerce sürdürmesi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.