SON DAKİKA
Hava Durumu

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi Türkiye'de başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi, teşkilata üye 56 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla Türkiye’de İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi Türkiye'de başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi"ne Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da aralarında bulunduğu İslam ülkelerinin liderlerinin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

“Bu fotoğraflar beraberliğimizin, birliğimizin inşallah güzel bir nişanesi olur”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılan liderleri, kongre merkezinin dışında oluşturulan ve katılımcı ülkelerin bayraklarının yer aldığı platformda karşıladı. Karşılamanın ardından kongre merkezine geçen konuklar, Emirgan-2 Salonu'nda aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraf çekimi sırasındaki söylediği "Bu fotoğraflar beraberliğimizin, birliğimizin inşallah güzel bir nişanesi olur. Hayırlı olsun" sözleri liderler tarafından alkışlandı. 

"Bizim dinimiz barış dinidir"

Zirvenin açılışında, Beştepe Camisi İmam Hatibi Adem Kemaneci Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açılış konuşmasında, "İİT 13. İslam Zirvesi toplantımızın dünyadaki tüm Müslümanların ve insanlığın huzuruna, güvenliğine, refahına hepimiz için hayırlı bir geleceğe vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Bu temennilere, bu duaya her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğu günlerden geçiyoruz." dedi.

Erdoğan, Müslümanların üstesinden gelmesi gereken sorunların başında mezhepçiliğin geldiğini ifade ederek, "Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam'dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece bir Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir" diye belirtti.

İslam dininin, barış ve sulh dini olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Sözüm ona İslam adına, Müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran, onların canlarına kasteden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir” diye konuştu.

Açılış oturumunda, Türkiye'nin İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığını yürüteceği büronun seçimi yapılacak. Burada, İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığının Türkiye'ye devri gerçekleşirken, Filistin ve Burkina Faso üye ülke, raportör olarak da Mısır yer alacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.