SON DAKİKA
Hava Durumu

İspanya, Katalonya'ya takviye güvenlik gücü gönderecek

İspanya hükümeti yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim’ de Katalonya özerk yönetim hükümeti tarafından yapılmak istenen referandum nedeniyle tansiyon gittikçe yükseliyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İspanya, Katalonya'ya takviye güvenlik gücü gönderecek

İspanya hükümeti, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumundan dolayı sokakta gerginliğin arttığı Katalonya'ya takviye polis ve jandarma gönderme gönderme kararı aldı.



İspanya hükümetinin takviye güvenlik gücü gönderme kararı hakkında İspanya İçişleri Bakanı Juan İgnacio Zoido, Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanı Joaquim Forn'a bilgi verdi.



Katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü Jordi Turull, İspanya hükümetinin bu kararına "Takviye güvenliğe ihtiyacımız yok ve bunu tüm dünya görüyor. İspanya hükümeti, Katalonya'da yaşananlarla ilgili farklı bir algı yaratmak istiyor. Şimdiye kadar hiçbir kargaşa olmadı. Tüm dünya Katalonya'da halkın karanfillerle gösteri yaptığını görüyor." diyerek tepki gösterdi.



159614



İspanyol medyası ise takviye güvenlik gücü kararının Katalonya yerel polisi Mossos d'Esquadra'nın referandumu önlemek için şimdiye kadar ulusal polis ve jandarmaya yeterli desteği vermemesi ve 1 Ekim'deki eylemlerde olası şiddet olaylarını engellemek amacıyla alındığı iddialarına yer verdi.



Ayrıca İspanyol jandarmasının Katalonya hükümetinin bazı kurumlarına düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan ve yasa dışı ilan edilmesine rağmen Katalonya yerel hükümetinin talimatıyla 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu organize etmeye çalışmakla yargılanan 14 üst düzey kamu personelinden sekizi serbest bırakılırken henüz gözaltında bulunan 6 kişinin gün içerisinde ifadelerinin alınıp şartlı tahliyesi bekleniyor. Gözaltına alınanlar arasından 11 üst düzey kamu personeli Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik ile kamu görevini ve parasını kötüye kullanmakla suçlanıyor.



Katalonya yerel hükümetinden gelen açıklamaya göre gözaltına alınanlar arasında bulunan Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove'nin görevine son verildi.



Katalonya hükümetine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre referandumla bağlantılı oluşturulan Seçim Kurulunun da üyesi olan Jove'nin Anayasa Mahkemesinin verdiği 12 bin avroluk para cezasından kurtulması için görevinden alındığı iddia edilmekte.



Katalonya'da bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla gösteriler sürüyor. Gösterilere Katalonya özerk yönetimi hükümeti üyeleri de katılmakta ve gözaltındakilerin serbest bırakılması talep edilmekte.



Öte yandan “Katalan Özerk Yönetimi” 1 Ekim'de ne yaşanırsa yaşansın bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmeye kararlı olduklarını ifade ederken Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ise yerel televizyon kanalına ve yabancı gazetelere yaptığı açıklamalarda, "1 Ekim'de bağımsızlık referandumunun olacağını" savunmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.