SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul Platformunda Kırım konuşuldu

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2014 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2014 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul Platformunda Kırım konuşuldu

Türkiye'nin eski adalet bakanlarından İsmail Müftüoğlu'nun koordine ettiği İstanbul Platformu'nun bu ayki konusu Kırım oldu.

8 Nisan 2014 Salı akşamı İstanbul Çengelköy'de yapılan toplantıya Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay konuşmacı olarak katıldı. Eski İstanbul milletvekilleri Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş, Bozkurt Yaşar Öztürk, Türk Ocağı İstanbul Şubesi Başkanı Cezmi Bayram ile üniversite öğretim üyeleri, yazarlar, uzmanlar siyasetçiler ve aydınlardan oluşan seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı toplantıda konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım'ın ve Kırım Türklerinin tarihi süreçte Rusya tarafından işgal edilip mağdur edilmelerini ve bugün de yeniden nasıl işgal edilerek Rusyaya bağlandığını anlattı.

Karatay, "18 Mayıs 1944'de Kırım Türkleri sürgün edilirken dünya duymamıştı. Bugün ise Rusya'nın işgali dünya televizyonlarından saniye saniye canlı yayınlandı.Bu sefer Kırım Türklerinin mağdur edilmesine dünya seyirci kalmamalı, insanlık seyirci kalmamalı" dedi. Referandumda %97 oranında evet çıktığını dünyaya inandıran Rusya'nın, gerçekte %32,4 olan katılma oranını gizlediğini belirten Karatay, Kırım Türkleri çok zor durumdalar, ateş hattının tam ortasındalar, Rus tanklarının tam önündeler, namlunun ucundalar en ufak bir kıvılcımda yeniden modern bir soykırama uğratılma korkusu içindeler. Ama herşeye rağmen inançlarını, vatan sevgilerini kaybetmiyorlar, mücadelelerini sürdürüyorlar, sürdüreceklerdir." dedi. Rusya'nın Kırım'ı işgaline Türkiye'nin Avrupa ve Amerika'nın tepkisini değerlendiren Karatay, Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki oylamada 32 İslam ülkesinin çekimser kalmasının Kırım Türkleri üzerinde yarattığı hayalkırıklığını dile getirdi ve Türkiye'deki ve Dünyadaki Sivil toplum örgütlerini, karar almada ve harekete geçmede yavaş kalan devlet yönetimlerinden daha hızlı harekete geçerek Kırım Türklerini korumak ve desteklemek için yardıma çağırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.