SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul Zirvesi’nde Kırım Tatarlarının durumu görüşülecek

Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına yapılan baskıları ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını gündeme taşıyacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul Zirvesi’nde Kırım Tatarlarının durumu görüşülecek

İstanbul’un ev sahipliğinde bugün, 23 Mayıs tarihinde başlayan Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına uygulanan baskıları ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını gündeme taşıyacak.
 
Konuyla ilgili gazetecilere konuşan Ukraynalı diplomat Vladimir Handogiy, “Ukrayna meselesi ayrıca ele alınmayacak. Küresel konular görüşülecek. Ama Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın da aralarında yer aldığı delegelerimiz, Kırım Tatarlarının sorunlarını ve genel olarak Rusya’nın ülkemize yönelik saldırısı nedeniyle oluşan durumu gündeme getiririp bu meselenin çözülmesi gerektiğine dikkat çekecek” dedi.
 
Petro Poroşenko’nun Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapacağını da bildiren Handogiy, “ikili görüşmelerde Ukrayna meselesi mutlaka ele alınacak” diye belirtti.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun yanı sıra İstanbul’da 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’ne Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov’un da katıldığı bildirildi.
 
Dünya İnsani Zirvesi’nin amacının, küresel çapta yaşanılan insani krizlerde can kayıplarını önlemek için çözüm yolları belirlemek ve bu konuda çalışacak uluslararası işbirlikleri oluşturmak olduğu kaydedildi.
 
İnsani verimlilik, savunmasızlık ve idari risklerin azaltılması, yenilikler, dönüşüm ve çatışma içindeki insanlara yardım hizmeti gibi başlıkların tartışılacağı Dünya İnsani Zirvesi, 2 yıllık tematik bölgesel ve online danışma toplantılarında bir araya gelecek katılımcıların oluşturacağı sonuç raporlarıyla kapsayıcı bir diyalog toplantısı olarak düzenlenecek.
 
Etkinliğe yaklaşık 60 devlet başkanının ve yine yaklaşık 60 ülkeden bakanların katılması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.