SON DAKİKA
Hava Durumu

İşte Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aldığı kritik kararın tam metni

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2014 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2014 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşte Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aldığı kritik kararın tam metni

Kırım Tatar Milli Meclisi 1 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatar Yerel Meclislerinin temsilcileri, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegeleri ve Kırım Tatar dernekleri yetkililerinin katılımıyla toplandı.

Kırım Tatar Milli Kurultayı 29 Mart 2014 tarihinde yapılan oturumda, Kırım devlet organlarına temsilcileri belirleme görevini KTMM’ye vermiştii. Bu görevi yerine getirmek üzere Kırım Tatar Yerel Meclisinin 30 Mart 2014’te kabul ettiği tasarının metni detaylı olarak incelendi.

Tüm öneriler ve fikirler dikkate alındıktan sonra KTMM Başkanı Refat Çubarov tarafından “Kırım’ın fiili koşullarında Kırım Tatarlarının çıkarların temsiline ilişkin somut sorunların çözülmesi” ile ilgili karar imzalandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi, bu karar belgesine göre, Kırım Tatarlarının çıkarlarını temsil etmek üzere Kırım Tatarlarının Kırım Bakanlar Kurulunda katılımını kabul ederek Lenur İslamov’u Kırım Başbakan Yardımcılığına, Zaur Smirnov’u ise Kırım Cumhuriyet Milletler ve Sürgün Edilen Vatandaşlar İşleri Komitesi Başkanlığına önerdi.

Refat Çubarov, söz konusu kararın, Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının kabulü ve isteği olmadan Kırım’da meydana gelen siyasi, hukuki, ekonomik ve diğer değişiklikleri tanımak anlamına gelmediğini belirtti.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, hükümetin yönünü ve Kırım Tatarlarının çıkarları alanında hükümetin niyetini anlamak için şimdilik Kırım Tatar Milli Meclis tarafından sadece iki Kırım Tatar temsilci önerildiğini söyledi.

Refat Çubarov: “Bu insanlar siyasetçi değil, onlar siyasi yük taşımayacak. Siyasi kararların alınması ve değerlendirilmesi Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından gerçekleştirilecek” dedi.

“Kırım’ın fiili koşullarında Kırım Tatarlarının çıkarların temsiline ilişkin somut sorunların çözümüne ilişkin”
Kırım Tatar Milli Meclisinin kararı

 
Kırım sakinlerini etkileyen siyasi, hukuki, ekonomik ve diğer değişiklikler, Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının onayı ve talebi olmadan Kırım’da uygulanıyor.

Kırım’da meydana gelen hadiselerden dolayı sorumluluk üstlenen hükümet, Kırım Tatarlarına karşı çelişkili davranışlar sergiliyor. Bundan dolayı hükümetin Kırım Tatarlarının hak ve çıkarlarını korumaya hazır olup olmadığı şüphe altındadır.

Kırım Tatar Milli Meclisin en yakın zamanda, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 29 Mart 2014 tarihli “Kırım Tatarlarının Vatanı Kırım’da haklarının yerine getirilmesi” kararının uygulanması için gerekli faaliyet planını hazırlayıp onaylaması gerekiyor.

Aynı zamanda, Kırım’da meydana gelen değişikliklerin yarattığı mevcut durumda, Kırım Tatarlarının yaşam koşullarıyla ilgili birçok somut problemin hızlı şekilde çözümü ve çözüm sürecinde KTMM’nin yetki verdiği Kırım Tatarlarının de yer alması gerekiyor.

Kırım Tatar Milli Meclisinin verdiği kararlar:
1. Kırım Tatarlarının çıkarlarını temsil ederek somut problemlerin çözülmesi amacıyla Kırım’ın Bakanlar Kurulu’nda
LENUR İSLAMOV’un – Kırım Başbakan Yardımcılığına;
ZAUR SMİRNOV’un – Kırım Cumhuriyet Milletler ve Sürgün Edilen Vatandaşlar İşleri Komitesi Başkanlığına
getirilmesine onay vermek.
2. İslamov Lenur ve Smirnov Zaur’un Kırım Tatarlarının iskân sorunların çözümüne ilişkin bilgileri haftalık olarak Kırım Tatar Milli Meclis toplantısında rapor olarak sunmakla görevlendirmek.

3. Lenur İslamov ve Zaur Smirnov’un Kırım Bakanlar Kurulu’nda 2 hafta çalıştıktan sonra elde edilen sonuçları değerlendirerek KTMM toplantısı düzenleyip Kırım Bakanlar Kurulu’nda Kırım Tatarlarının yer alıp almayacağı konusunda kesin karara varmak.

4. Zaur Smirnov’un 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren Kırım Tatar Milli Meclisi üyeliğinin sona erdirilerek bir sonraki Kırım Tatar Milli Kurultayında üyeliğinin feshine dair dilekçesini görüşmek

5. Kırım Tatar Milli Meclis’in işbu kararı, Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının kabulü ve isteği olmadan Kırım’da meydana gelen siyasi, hukuki, ekonomik ve diğer değişiklikleri tanımak anlamına gelmiyor.

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov

1 Nisan 2014
Akmescit

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.