SON DAKİKA
Hava Durumu

İtalya'dan yaptırım engeli

AB Liderler Zirvesi sırasında Suriye’deki eylemlerinden dolayı Rusya Federasyonu’na karşı yaptırım uygulanmasını İtalya engelledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İtalya'dan yaptırım engeli

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Liderler Zirvesi sırasında Suriye’deki eylemlerinden dolayı Rusya Federasyonu’na karşı yaptırım uygulanmasının İtalya tarafından engellendiği belirtildi.

The Financial Times’in aktardığı habere göre İtalya Başbakanı Matteo Renzi özellikle Rusya’ya karşı yeni yaptırımların uygulaması teklifinin sonuç bildirgesinden kaldırılması konusunda ısrar ettiği ifade edildi.

Haberde Rusya’ya karşı yeni yaptırımların uygulamasını savunanlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İngiltere Başbakanı Theresa May'in de yer aldıkları bildirildi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, zirveden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bence beyannamede yaptırımlar hakkında söz etmek bir anlam ifade etmiyor. Sonuç bildirgesinde doğru kelimeleri kullandığımızı düşünüyorum, barış anlaşması için bunu yapmalıyız” diye konuştu.

20 Ekim tarihinde düzenlenen Avrupa Birliği Konseyi Zirvesi’nde ilk olarak sınır güvenliği ve Afrika ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacılar hususu ele alındı. En önemli kısmı oluşturan akşam yemeğinde ise gündem ağırlıklı olarak Rusya oldu. Liderler yemekte, AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve Balkanlar'daki rolünü konuştu.

Avrupa Birliği Konseyi’nin resmi internet sayfasında yayımlanan basın bildirisinde, “Avrupa Birliği Konseyi, Suriye rejimi ve Rusya'nın Halep'te sivillere yönelik saldırılarını kınıyor. (Suriye rejimi ve Rusya’ya) mezalime son vermeleri ve ülkenin her bölgesine engelsiz bir şekilde insani yardımın ulaşmasını temin etmek için acilen gerekli adımları atma çağrısı yapıyoruz. Avrupa Birliği Konseyi ateşkesin uygulanması ve Birleşmiş Milletler teşkilatının himayesi altında siyasi sürecin yeniden başlatılması çağrısı yapıyor. Uluslararası insani yasaları ve insan haklarını ihlal edenler sorumlu tutulmalı. Avrupa Birliği, mezalimin devam etmesi halinde tüm seçenekleri kullanılmasını değerlendiriyor. Ateşkesin ve sivil topluma insani yardımın sağlanması için yapılabilecek her şey yapılmalı. Ayrıca Suriye’deki çatışmanın siyasi yolla çözülmesi için tüm şartlar oluşturulmalı” diye kaydedildi.

Bununla birlikte metinde “yaptırım” kelimesine yer verilmedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.