SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'dan Myanmar liderine Arakan çağrısı

Japonya Dışişleri Bakanı Kono, Myanmar lideri Suu Çi'den, Arakanlı Müslümanların ülkeye güvenli bir şekilde dönmesini sağlamasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'dan Myanmar liderine Arakan çağrısı

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Myanmar lideri Aung San Suu Çi'den, Arakanlı Müslümanların ülkeye güvenli bir şekilde dönebilmesini güvence altına almasını talep etti.



Kyodo'nun haberine göre Myanmar'ın başkenti Nepido'da Suu Çi ile görüşen Kono, düzenlenen ortak basın toplantısında, saldırılardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar), ülkeye güvenli ve gönüllü bir şekilde dönüşünün sağlanması ve evlerine yerleştirilmesini talep etti.



Kono, Japonya'nın, Myanmar'ın çabalarını aktif şekilde desteklemeyi arzuladığını ifade etti.



Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Myanmar’daki saldırılardan kaçan Arakanlı Müslümanların 2018'in ilk günlerinde de Bangladeş’e sığınmaya devam ettiğini bildirmişti.



164152



IOM'dan yapılan açıklamada, 2018'in Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına son verilmediğine işaret edildi.



Myanmar ordusu, silahlı militanları bahane ederek Arakanlı Müslümanlara 25 Ağustos 2017'de büyük bir şiddet dalgası başlattı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü'nün verilerine göre, 25 Ağustos 2017'den bu yana 6 bin 700 Müslüman öldürüldü. Yüzlerce köyün yakıldığı Arakan'dan, halen çok sayıda kişi can güvenliği nedeniyle kaçmaya çalışıyor.



Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı en son rakamlara göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti.  Çok sayıda Arakanlı kaçış yolunda açlık, hastalık ve diğer zorluklar nedeniyle hayatını kaybetti.



Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor ancak sistematik saldırılarla gerçekleşen etnik temizlik sonucu bu sayı 350 binin altına geriledi.



Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy kundaklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.