SON DAKİKA
Hava Durumu

Karaçaylar Stalin'in sürgününü andılar

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2012 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2012 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karaçaylar Stalin'in sürgününü andılar
Karaçay halkının sürgün edilmesinin 69. yıl dönümü dolayısıyla bugün (2 Kasım) Rusya'nın Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti'nin Karaçayşehir kentinde bulunan sürgün kurbanları anıtında tören yapıldı.

Törene Karaçay-Çerkez Cumhuriyetinin (KÇC) Karaçay kökenli Başkanı Raşid Termezov, Rusya Parlamentosunun üst ve alt kanadının milletvekilleri, yerel kamu yöneticileri katıldı. Tören, KÇC Müftü Yardımcısı İbrahim Katçiev'in okuduğu dua ile başladı.

KÇC Başkanı Raşid Termezov, yaptığı konuşmada 2 Kasım günün Karaçay – Çerkesya halkları için en acı tarihlerinden birisi olduğunu söyledi. Raşid Termezov, Karaçay halkının trajik olayları sonucunda nasıl bir fiziksel yok oluşun eşiğine geldiğini anlattı. Resmi bilgilere göre sürgün sonucunda Karaçay halkının yüzde 40'nın hayatını kaybettiğini belirten Termezov ölenlerin arasında 22 bin çocuğun olduğunu kaydetti.

Termezov, 14 yıl süren sürgün hayatı süresince Karaçay halkının manevi olarak yıkılmadığını, kendi kimliğini kaybetmediğini ve vatana karşı sınırsız bir sevgi sergilediklerini belirtti. Raşid Termezov, “Bunda en büyük rolü bizim değerli kadınlarımız oynadı. Zorlu sürgün koşulları altında kalplerindeki iyiliği ve hayat sevgisini koruyarak , tarihi vatanda dönüş tarihini yaklaştıran çocuklarını yetiştirmeyi başardılar. Biz onların karşısında saygıyla başımızı eğiyoruz.” dedi.

KÇC Başkanı Raşid Termezov, Karaçay halkının çiğnenen tarihi haklarının iadesi için mücadele veren ve bunu başaran kişilere de minnettarlığını ifade etti.

Aydın Pazarcıklı

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.