SON DAKİKA
Hava Durumu

Kasparov: “Kırım’ın işgali, gerçek bir suç”

Dünya şampiyonu satranç ustası, muhalif Rus politikacı Garri Kasparov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, Suriye’deki gibi bir suç olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2016 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2016 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kasparov: “Kırım’ın işgali, gerçek bir suç”

Dünya şampiyonu satranç ustası, muhalif Rus politikacı Garri Kasparov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, Suriye’deki gibi bir suç olduğu fikrini paylaştı.
 
Muhalif Rus politikacı Garri Kasparov, Azatlık Radyosu’na verdiği demeçte, “Kırım’ın işgali, uluslararası bir suç olması ile birlikte Rusya, kendi yasalarını ve tüm Rusya Devlet Başkanları tarafından imzalanan sözleşmeleri ihlal etti” dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in klasik bir diktatör değil “mafya babası” olduğunu ifade eden Kasparov, “Putin, tarihi benzerlikleri pek iyi bilmese bile, uzun süreden beri iktidarda olan herhangi bir diktatör gibi içgüdüsel olarak hata yapılabildiğini, ancak zayıflık göstermenin mümkün olmadığını anlıyor. Putin’in Amerikanlar başta olmak üzere Batı dünyasının liderleri ile yapılan görüşmelerde düzenli olarak üstünlüğü sergileme kabiliyeti, belirli bir düzeyde, çevresinin “babanın” yorulduğu, yaşlandığı ve hepimizi bir çıkmaza getirdiği üzerinde düşünmeye sevk ediyor” şeklinde konuştu.
 
Günümüzde Rusya’nın Kuzey Kore yolundan gidebileceği fikrini dile getiren Garri Kasparov, “Birkaç yıl 
sonra temizlik harekatları, diktatörün akıl almayan şeyler yapabilmesi, yakın çevresinin yarısını kurşuna dizebilmesi söz konusu olabilir” dedi.

 
Rus liderin geniş kapsamlı bir mafya yapısının başında olduğunu savunan Kasparov, günümüzde Rusya’da gerçekleştirilen her sosyo-siyasi sürecin Kremlin’in kontrolü altında olduğunu belirtti.
 
Garri Kasparov, “Böyle bir süreç gerçekleştiriliyorsa, demek bu Kremlin’in yararına. Ukrayna’daki olaylardan sonra, Kırım’dan sonra, Halep’e acımasız bomba saldırıları düzenlenmesinden sonra, hiçbir şeyin umrunda olmadığı anlaşılıyor. Rusya’da bazı şeyler sürdürülüyorsa, bu Kremlin'in gündeminde olduğu için sürdürülüyordur” diye kaydetti.
 
Putin rejimini sıkıştırmak amacıyla Batının, Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmak için yol bulamamasını sağlamasını ve Putin’i her taraftan sert bir şekilde çembere alması gerektiği fikrini paylaşan Kasparov, ilk önce Avrupa’nın Putin rejimi ve elitini izole durumda bırakması gerektiğini ifade etti.
 
Batının, Kremlin ile mücadelede potansiyelinin sadece yaklaşık yüzde 10’unu kullanarak şimdilik Putin’le oyun oynadığını söyleyen Kasparov, Rusya’yı bastırmak için İran’a uygulandığı gibi sert yaptırımların gerekmeyeceğini ekledi.
 
Garri Kasparov, “Putin rejimi, İran rejiminin dayanabildiğinin yarısına bile hazır değil, çünkü İran’da Rusya’da olduğu kadar Batıya entegrasyon yoktu. Yani aslında, batı, İran’a uyguladığı yatırımların bir kısmını bile Rusya’ya karşı uygularsa bu daha çok sorun oluşturacak” şeklinde devam etti.
 
Ukrayna’ya öldürücü silah sağlayarak Batının Rusya’nın dünya saldırısına karşı koymaya ilişkin kararlarını ve Avrupa’nın geri çekildiği günlerin bittiğini göstereceğini ifade eden muhalif politikacı, Avrupa’nın Rusya’yı dış politikasını yeniden gözden geçirmeyi zorlayabilecek jeopolitik adımlar atabileceğini dile getirdi.
 
Kasparov, “Suriyeli muhaliflere ve ilk önce Ukrayna’ya silah sağlanması, Rusya’nın askeri, KGB'deki, ticari elitine Batının geri çekildiği günlerin bittiğini göstermeye başlayacak jeopolitik adımlar olacaktır” dedi.
 
Durumun gerginleşmesi halinde Rus elitin ya “çılgın diktatörü” desteklemek ya da başka seçenekler aramak seçimi karşısında olacağını belirten Garri Kasparov, “Burada, belirli bir alternatifin olması önemli. Bu alternatif oldukça radikal olabilir, çünkü yönetimde temizlik olacak, mevcut idarenin büyük bir kısmı ayrılacak, ama bununla birlikte bunu barışçıl şekilde gerçekleştirme imkanı olacak… Yurtdışında bu alternatif ne kadar etkili şekilde oluşturulursa, ülke içinde Putin rejiminin yıkılışının, devletin yıkılışı olmadığını o kadar çabuk algılanmaya başlayacak” şekilde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.