SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Rusya’ya elektrik satışını durdurdu

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Rusya’ya elektrik satışını durdurdu

Kazakistan’ın Rusya’ya elektrik sevkiyatını durdurdu.

Kazakistan"ın enerji şirketi Samruk-Energo Yönetim Kurulu Başkanı Almasadam Satkaliyev Merkezi Komünikasyon Servisi'nde yapılan basın toplantısı sırasında, “Ruble devalüasyonu nedeniyle biz, 24 Kasım tarihinden itibaren Rusya’ya elektrik sevkiyatını durdurduk. Rusya’ya elektrik satışı istasyonlarımıza kâr sağlamıyor. Bu piyasanın kaybı, ciddi bir durum” dedi.

Satkaliyev, Rusya’ya kömür satışında da büyük sorunların yaşandığını belirtti.

2013 yılında ve 2014 yılının ortasına kadar Rusya’ya kömür satışının, imzalanan sözleşmelere göre gerçekleştiği, fakat günümüzde belli sebeplerden dolayı fiyat problemlerinin yaşandığı kaydedildi.

Satkaliyev, “Birincisi, Rusya ekonomisi, kömürümüzü daha yüksek fiyatla almaya hazır değil. Rusya’da kömürümüzü, başka yerde üretilen kömür ile değiştirmeye ilişkin devlet programı mevcut. Bu faktörü dikkate almalıyız. Kömür sevkiyatı alanında Rusya için fiyat politikası daha da güncel oluyor. İkincisi ise, meydana gelen ruble devalüasyonu söz konusu. Sözleşmeler ruble üzerinde yapılıyor, bunun için ürünlerimizi satarken zarar etmememize de dikkat ediyoruz. Aktif çalışma yapılıyor” diye konuştu.

Daha önce Kazakistan, kömür satışında Rusya piyasasından vazgeçip başka piyasalara yöneldiğini bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.