SON DAKİKA
Hava Durumu

Kiev’de Meclis yasağının sonuçları ele alındı

Bir hafta sonra, 26 Mayıs tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde mahkemenin “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım’da ve Rusya’da aşırıcı örgüt olarak kabul edilmesi” ile ilgili kararı yürürlüğe girecek.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2016 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kiev’de Meclis yasağının sonuçları ele alındı

Bir hafta sonra, 26 Mayıs tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde mahkemenin “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım’da ve Rusya’da aşırıcı örgüt olarak kabul edilmesi” ile ilgili kararı yürürlüğe girecek. Rusya’nın işgali altında bulunan Kırım’ın işgalci yönetimi tarafından Kırım Tatar Milli Meclisi’ne karşı başlatılan davada uluslararası hukukun temel ilkeleri ihlal edildi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ve Rusya’da Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın yürütme organı Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetleri yasaklanmasının nasıl sonuçlar getireceği, Kiev’de 19 Mayıs tarihinde düzenlenen “Kırım Tatar Milli Meclisi Davası: İşgal Edilen Kırım’da Kırım Tatarlarının Hakları Nasıl Korunmalı” konulu basın toplantısında ele alındı.



28016



Basın toplantısı katılımcılarına, işgalci yönetimin, 26 Nisan tarihinde Kırım Tatar temsil organını yasaklama kararı dahil Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kontrolü altına alma çabalarını öne çıkararak Kırım Tatar Milli Meclisi’ne karşı böyle bir davanın uydurulmasının kısa tarihini anlatan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Rus ordusunun Kırım’a girmesinin ilk saatlerinden itibaren Kremlin yönetimi, Kırım Tatar Milli Meclisi ile düzenli işbirliği kurmaya çalıştı. Ancak beklentileri boşa çıktı. Kırım Tatarları, büyük siyasi deneyimi olan bir millet. İşgalci yönetimin vaatler aşaması hızlı sona erdi. Bu sürecin, işgal koşullarında, Kırım Tatarlarının hiçbir şekilde işgalcileri desteklemediğini gösteren Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplantısını gerçekleştirdiğimiz 29 Mart 2014 tarihinde bittiğini düşünüyorum. Ardından tehdit, şantaj ve ültimatom aşaması başladı” diye kaydetti.





Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği Müdür Vekili Arkadiy Buşçenko, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama adımının, işgalci yönetimin Kırım’da tarihi olarak en birlik içindeki halkı olan Kırım Tatar halkına karşı mücadelesinde beklenen bir doruk noktası olduğu fikrini paylaştı.





Kırım Tatar Milli Meclisi’nin etrafında ortaya çıkan olayları dikkate alan Ukrayna Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, şimdi Adalet Bakanlığı’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Rusya Federasyonu’na karşı 5. dilekçeyi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasadışı olarak yasaklanması ile ilgili dilekçeyi hazırladığını bildirdi.
 
Petrenko daha sonra konuyla ilgili olarak, “Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Ukrayna vatandaşlarına, Ukrayna yönetiminin eşdeğer davrandığı anlaşılmalı” yorumunda bulundu.





Basın toplantısı sırasında Rusya’nın ünlü insan hakları merkezlerinden “Memorial” İnsan Hakları Merkezi'nin hukukçusu Kirill Koroteyev, video bağlantısı aracılığıyla konuşmaya katıldı. Koroteyev, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı örgüt olarak kabul edilmesi” ile ilgili kararın yürürlüğe girmesinden sonra Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinin yanı sıra yerel Kırım Tatar Meclislerinin üyelerine karşı da kovuşturma başlatılabileceğini belirtti.





Kamuya açık herhangi bir bilginin işgalci yönetimin insanları aşırıcılıkla suçlaması için yeterli olacağını, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin liderleri ve yöneticilerine nispeten kuruluşun üyelerine yöneltilecek suçlamaların daha “hafif” olacağını ifade eden Kirill Koroteyev, “Rusya’da yasaklanan kuruluşların deneyimini dikkate alırsak, üyeliğine son verse bile kişinin bu sayede aklanması ile ilgili bir davanın olduğunu bilmiyorum. Maalesef yasaya uymak isteseniz bile yasaya uymanın açık bir yöntemi yok” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.